2024. április 19., péntek

Tóth Ferenc emlékére

Vers- és Prózamondó Szemle – Október 5-éig várják a jelentkezőket

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye vajdasági szintű Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét hirdet 2020. október 10-ére, szombatra, Tóth Ferenc költő és néprajzkutató (Topolya, 1940–1980) halálának 40. évfordulójára.

A verseny követelményei a következők:

Részt vehetnek rajta az általános iskola második osztálya és a középiskola negyedik osztálya közötti korosztály tanulói, akiknek az anyanyelve magyar, és ezen a nyelven tanulnak, illetve azok a tanulók is, akik a magyar nyelvet anyanyelvápolásként, illetve környezetnyelvként tanulják.

Minden tanuló két szabadon választott verssel vagy prózával nevezhet be. Egyik szöveget vajdasági magyar írótól, költőtől, a másikat az egyetemes magyar irodalomból kell választani. A vajdaságiak közül ajánlják Tóth Ferenc, Domonkos István, Tolnai Ottó, Fenyvesi Ottó, Szűcs Imre verseit.

A balladát nem javasolják.

Négy csoportban versenyeznek a diákok: általános iskolások alsó tagozatosai (2–4. osztály), felsősök (5–8. osztály), középiskolások, valamint azok a tanulók, akik anyanyelvápolásként, illetve környezetnyelvként tanulják a magyar nyelvet.

Minden csoport legjobbjait jutalmazzák.

Iskolánként minden kategóriát 5 diák képviselheti.

A versenyt Topolyán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában (Vuk Karadžić u. 1.), a Gorica épületében tartják meg október 10-én, 10 órai kezdettel.

Ha a válságstáb rendeletei nem engedélyezik a gyülekezést, akkor online formában szervezik meg a versenyt.

A versenyzőknek vagy a felkészítőiknek október 5-éig kell átadni a jelentkezést e-mailben a kodaly@stcable.rs címen, vagy a 024/711-554-es telefonszámon.

Program: 9 órakor megkoszorúzzák Tóth Ferenc emléktábláját a Moravicai út 15. alatt, 9.30-kor megkoszorúzzák Tóth Ferenc sírját a Nyugati temetőben,

10 órakor találkozó a Kodály-házban (Vuk Karadžić utca 1. – Gorica épülete) és kezdődik a verseny.