2024. április 19., péntek

A sokszínű vajdasági magyar irodalomról

Irodalmi beszélgetést tartottak a palicsi Magyar Művelődési Központban
Benedek Miklós, Bíró Tímea, Losoncz-Kelemen Emese és Virág Gábor (Szalma Brigitta felvétele)

Benedek Miklós, Bíró Tímea, Losoncz-Kelemen Emese és Virág Gábor (Szalma Brigitta felvétele)

A vajdasági magyar irodalom és a kortárs irodalom volt a témája a Pannon letters elnevezésű irodalmi beszélgetésnek hétfőn a Palicsi Magyar Művelődési Központban. Az esemény a Colourful Cooperation IPA-projekt keretében valósult meg. A beszélgetés résztvevői Bíró Tímea költő, újságíró, Benedek Miklós költő, újságíró, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, Losoncz-Kelemen Emese kritikus, szerkesztő, grafikai szerkesztő voltak. A moderátor szerepét Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója töltötte be.

A beszélgetés során többek között arról is szó esett, hogy a résztvevők miként kerültek kapcsolatba az irodalommal, illetve azokról a szerzőkről is beszéltek, akik nagy hatással voltak rájuk. Emellett az est folyamán a könyvkiadásról, az irodalmi folyóiratokról, a pályakezdőkről, az internetes megjelenésekről, az elektronikus könyvekről is szó volt.

Benedek Miklós elmondta, hogy általános iskolásként rendszeresen látogatta a helyi könyvtárat, és követte az újdonságokat. Középiskolás korában kezdett el verseket írni, és később az újvidéki Magyar Tanszéken több kortárs szerzőt ismert meg. Elmondása szerint ekkor olvasta a Telep-csoport antológiáját is, amely nagy hatással volt rá. A Képes Ifjúság szerkesztőjeként sokszor találkozik középiskolások szövegeivel, és úgy látja, hogy a fiatalok nagy része nem ismeri a kortárs irodalmat.

Losoncz-Kelemen Emese a kiadói munkáról és tapasztalatairól is beszélt. Követi az elsőkötetes szerzők munkáit, és szerinte az utóbbi időben nagyon jó szövegek születtek a határon innen és túl. Szerinte aki szeret olvasni, az könyvgyűjtő is. Vannak, akik az elektronikus kiadványok mellett döntenek, de még mindig többen vannak azok, akik szeretik a kezükben tartani a könyvet, lapozgatni és nézegetni azt. Arról is beszélt, hogy mindegyik szerző másképp használja ki az internet adta lehetőségeket. Vannak olyan írók, költők, akikről semmit sem tudunk, mások pedig az életük apróbb mozzanataiba is betekintést adnak. Az interneten futótűzként terjednek a hírek, így a könyvek és az irodalom népszerűsítése is egyszerűbbé vált.

Bíró Tímea is a könyvtárban szerette meg az irodalommal. Az igazi áttörés számára a Magyar Tanszék volt, annak is a harmadik évfolyama, hiszen ekkor ismerkedett meg a Nyugatos szerzőkkel. Azok a hallgatók, akik érdeklődtek az irodalom vagy az írás iránt, a Híd folyóiratban is publikálhattak. Ő később csatlakozott a Híd Körhöz, és azóta is rendszeresen publikál az említett folyóiratban. Szerinte a vajdasági magyar irodalom igen gazdag és sokrétű. Nagyon sok könyv jelent meg az utóbbi időben, és a művek több oldalról megközelíthetőek, hiszen az újságíró könyvajánlót is írhat, elmehet egy-egy könyvbemutatóra vagy interjút készíthet a szerzővel.

Az est folyamán szó volt még az olvasás szeretetéről és annak népszerűsítéséről is. Az est végén Bíró Tímea és Benedek Miklós egy-egy versüket is megosztották a közönséggel.