2024. április 26., péntek

Megkezdődött az őszi lomtalanítási akció

Szabadka minden helyi közösségébe kihelyezik a konténereket
(Gergely Árpád archív)

A Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat hétfőn kezdte meg hagyományos őszi lomtalanítási akcióját. A korábbi évekhez hasonlóan ebben az idényben is a külvárosi településekre helyezik ki elsőként az ötköbméteres konténereket. Az idény jellegű akcióról Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője nyilatkozott lapunknak.

– Tavasszal és ősszel is szervezünk lomtalanítást azzal a céllal, hogy a polgárok a kertjükben, udvarukban, garázsukban, erkélyükön, pincéjükben vagy a padlásukon tárolt és feleslegessé vált darabos hulladéktól megszabadulhassanak. Másik célunk az illegális szemétlerakók keletkezése, hisz tapasztalatból tudjuk, hogy a régi bútorok, kartondobozok és más nagyobb darabos hulladék általában az árkokban, a bozótosokban, az erdőkben végzi. Most is a városhoz tartozó összes helyi közösségben, pontosabban 34 helyre kihelyezzük a hulladéktárolókat. A honlapunkon megjelentetett ütemterv szerint dolgozunk. Tapasztalataink szerint a külvárosi területeken várják a legjobban ezt az akciót, ez az összegyűjtött hulladék mennyiségéből is látszik. A külvárosi települések után a belvárosi helyi közösségekbe kerülnek a konténerek. Mindenhol 1–2 napig lesznek elérhetőek a lakosok számára. Az akció december nyolcadikán fejeződik be – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

Hétfőn és kedden a csantavéri helyi közösségben voltak a konténerek, ma Dušanovóra és Meggyesre kerülnek. Csütörtökön és pénteken Györgyénben lesz lehetőség a lomtalanításra, szeptember ötödikén és hatodikán Nagyfényen, hetedikén és nyolcadikán Újzsedniken. Jövő pénteken pedig Kelebiára és Mérgesre kerülnek a tárolók.

– Minden helyre reggel nyolc órakor helyezzük ki a konténereket, amelyeket egy nap alatt legalább kétszer ürítünk. A közvállalat alkalmazottainak kötelessége rendben tartani a tárolók körüli területet, azaz a kihullott szemetet is el kell szállítaniuk a helyszínről. Az újrahasznosítással foglalkozó egyének gyakran kitúrják a szemetet a lomtalanítási akció során kirakott tárolókból, ami meglehetősen zavaró lehet a környékben élők számára. Az is gyakran előfordul, hogy a helyiek a lomtalanítás után is az akció helyszínére szállítják a szemetüket. A területet természetesen máskor is rendben tartjuk, de fel kell hívnunk a polgárok figyelmét arra, hogy a kommunális milíciának is elküldtük az ütemtervünket, így ők is figyelemmel kísérhetik azt, és felügyelik a területet – figyelmeztetett Nikola Jovičić.

Azok, akik lemaradnak a lomtalanítási lehetőségről, hulladékukat az év bármelyik napján a városi tárolóba vihetik el, ahol a szemét köbméteréért négy dinárt fizettetnek meg, az egy utánfutónyi szemét beszállítása ingyenes, a föld és a kőtörmelék köbméterenkénti ára pedig csupán tíz para.