2024. április 20., szombat

Történelmi eredmény

Helyi közösségi választás Magyarkanizsa községben

Magyarkanizsa község minden helyi közösségét érintő választást tartottak vasárnap. A szavazásra jogosult 21 900 polgár arról dönthetett, kiket szeretne a helyi közösségek tanácsában látni.

Minden faluban rendbontás nélkül zajlott le a voksolás, a részvételi arány pedig megközelítőleg 30 százalékosra tehető. A helyi közösség tanácsa Adorjánon 7, Horgoson 9, Kispiacon 11, Magyarkanizsán 15, Martonoson 7, Oromon 11, Oromhegyesen 7, Tóthfaluban 7, Velebiten pedig 5 tanácstagból áll össze, akik maguk közül választják majd ki az elnököt, illetve az alelnököt. Az alakuló ülések is várhatóan hamarosan lezajlanak, hiszen hivatalosan 15 napon belül mindenütt meg kell alakulnia az új tanácsnak. A VMSZ által támogatott jelöltek jelentős fölénnyel nyertek az egész községben – tudtuk meg Huzsvár Ervintől, a VMSZ községi szervezetének elnökétől.

– Olyan jelentős eredményt sikerült elérnünk, amely felülmúlta még a háromszintű választás teljesítményét is. Júniusban az 54 százalékos kimenetel mellett kétharmados többséget tudtunk elérni a községi képviselő-testületben. Igaz, hogy most kisebb arányú volt a részvétel, mindössze 31 százalékos, ami egy helyi közösségi választás kapcsán jónak mondható. Most a 74 általunk támogatott jelöltből 70 sikeresen vette az akadályokat, és megkapta a bizalmat a szavazóktól. Ez történelmi eredmény, mert még soha nem volt olyan alkalom, hogy a községben minden helyi közösséget VMSZ-támogatású többség irányítson, most pedig a község minden egyes helyi közösségében biztos többségről beszélhetünk. A konkurencia nem volt mindenhol egyforma erősségű, legnagyobb küzdelem Oromhegyesen, Horgoson és Tóthfaluban folyt. Fontos hangsúlyozni, hogy egyes falvakban 59 százalékos volt a részvétel, például Tóthfaluban, ugyanakkor Oromhegyesen is 50 felett volt, és Horgoson is bizonyos körzetekben elérte a 48 százalékot. Ebből is látszik, hogy az az egységes fellépés és összefogás, amit júniusban meg tudtunk valósítani, nem veszett el, hanem tovább erősödött. Jó lendületben tudunk dolgozni, ami meg kell, hogy maradjon az elkövetkezendő négy évben is – hangsúlyozta Huzsvár Ervin, aki hozzátette, a helyi közösségi választásnak azért is volt kiemelt jelentősége, mert meg kell hallgatni az emberek problémáit, és rendkívül fontos, hogy olyanok kerüljenek be a tanácsokba, akik tenni is akarnak az adott közösségért.

Adorjánon 7 VMSZ által támogatott; Horgoson 8 VMSZ által és 1 Szerb Haladó Párt által támogatott; Kispiacon 11 VMSZ által támogatott; Magyarkanizsán 13 VMSZ által, 1 Szerb Haladó Párt által támogatott, valamint 1 független; Martonoson 7 VMSZ által támogatott; Oromon 11 VMSZ által támogatott, Oromhegyesen 6 VMSZ által és 1 Szerb Haladó Párt által támogatott; Tóthfaluban pedig 7 VMSZ által támogatott jelölt került be a helyi közösség tanácsába.