2024. április 25., csütörtök

Szép szó kicsit másként

Megtartották a Szép szó vers- és prózamondó tábor első hétvégéjét – Változott a munka menete, de töretlen az érdeklődés

 A Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület egyik legnagyobb volumenű eseménye a Szép szó vers- és prózamondó tábor. Az idén a járványhelyzet miatt nem tudták a szokásos időben és formában megtartani, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy három hétvégére osztják fel a tábort. A tábor első hétvégéjét az elmúlt hétvégén tartották meg a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban.

Kisebb csoportokban zajlott a munka (Lakatos János felvétele)

Kisebb csoportokban zajlott a munka (Lakatos János felvétele)

– Egyesületünk arra várt, hogy lazuljanak a korlátozások, és ismét elkezdődhessen a munka. Sajnos a tavasz és a nyár úgy múlt el, hogy nem tudtunk semmit sem szervezni. Június közepétől július közepéig talán intézhettünk volna valamit, de akkor ért véget az iskolaév és kezdődött a nyári szezon, így ekkor sem volt lehetőség, hogy szervezzünk bármilyen aktivitást. Vártuk az augusztust, és vártuk, hogy megkezdjük a Szép szó tábort Kishegyesen, a Kátai-tanyán. Sajnos, pont arra az időszakra ismét megnövekedett a fertőzöttek száma Szerbiában, ezért nehéz szívvel kénytelenek voltunk lemondani erről. Azt tudtuk, hogy amint lehet, meg szervezzük, még ha más formában is – mondta Hajvert Ákos, a VMVE elnöke, majd arról is szólt, hogy azért is fontos megtartani a tábort, mert ez nemcsak a szervezők igénye, hanem sokkal inkább a táborban résztvevő gyermekeké. Ezt a jelentkezők száma is mutatja, mert míg először 40-45 gyermek jelentkezett, addig a mostani hétvégén 54-en vettek részt a foglalkozásokon. A gyerekek 6-7 fős csoportokban dolgoztak a mentorokkal, így az előírásoknak is eleget tettek. A helyzetre való tekintettel a foglalkozások jellege is megváltozott.

– Vajdaság minden részéről érkeztek résztvevők a foglalkozásra, ami azt jelenti, hogy ismét egy regionális jellegű tábort valósíthatunk meg. Igaz, ebben a helyzetben Magyarországról nem jöttek résztvevők, de ez saját döntésük. A helyzetet az is nehezíti, hogy már megkezdődött a tanév, így arra törekedtünk, hogy ne vegyük el a gyerekek teljes hétvégéjét. Emiatt a hétvége úgy nézett ki, hogy pénteken18 órától szombaton 18 óráig tartott a tábor a hetedikesnél idősebb gyerekek számára, vasárnap 9 órától 18 óráig pedig a kisebb gyerekek számára. Az ilyen hétvégéket még két alkalommal megismételjük, egyszer októberben és egyszer novemberben. Eszerint napok számában nem lesz rövidebb a tábor mint egyébként, csak fragmentáltabb formában valósul meg. Emellett a munkamenet is változott. Eddig úgy működtünk, hogy voltak oktatóink, volt külön beszédtechnika és versfelkészítés. Az idén viszont mentoraik vannak a gyerekeknek, akik konkrétan felkészítik őket a hamarosan sorra kerülő vers- és prózamondó találkozókra – mondta Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy október 10-én lesz a Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle Topolyán, október 17-én a Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó Csókán, valamint november végén a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó. Ez utóbbit nem Bácsfeketehegyen tartják majd, hanem a virtuális térben, hangsúlyozta az elnök. Elképzeléseik között szerepel, hogy a döntőt valamilyen médiacsatornán keresztül szélesebb közönség elé tárják.

Hajvert azt is elmondta, hogy a tábort támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a kulturális és tájékoztatási minisztérium, a tartományi kulturális és tájékoztatási titkárság, a tartományi oktatási titkárság és Kishegyes község önkormányzata.