2024. április 20., szombat

A Duna hídjai

Veljko Mihajlović kiállítását mutatta be a belgrádi Collegium Hungaricum

A Duna nemcsak országokat köt össze, hanem a folyó két partját is. Nagyon sok szimbólum van a hidakban, emelte ki Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatónője Veljko Mihajlović belgrádi grafikus Dunai hidak című kiállításának megnyitóján.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Az igazgatónő lapunknak elmondta, hogy a kiállítás elsődleges célja az volt, hogy újra felvegyék a kapcsolatot a közönséggel, hiszen ahogy elmondta, az elmúlt hónapok alatt sok érdekes programjuk elmaradt a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett biztonsági intézkedések miatt. Ezúttal a Collegium Hungaricum földszinti termében szervezték meg a kiállítást, amely közvetlenül az utcáról nyílik, megnyitották a nagy ajtókat, így a mellett, hogy folyamatosan szellőzött a terem, az épület előtt összegyűlt tömeg 15 fős csoportokban nézhette meg a kiállítás képeit.

Szentgyörgyi Klára bemutatva az alkotót elmondta: Veljko Mihajlović egy olyan utazó, aki az utazás során nem csinál fényképeket, hanem mindenhova ceruzát és papírt visz magával, hogy lerajzolja a saját benyomásait a meglátogatott vidékről. Ezúttal a kiállításon a Bécsben, Pozsonyban, Budapesten és Belgrádban általa meglátogatott hidakat lehetett megtekinteni.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka