2024. március 28., csütörtök

Orbán Viktor távozásra szólította fel Věra Jourovát

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A nemzetközi sajtót is bejárta a hír, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök távozásra szólította fel Věra Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét. A kormányfő levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Věra Jourovával.

JOUROVÁ SZERINT NINCS SAJTÓSZABADSÁG

A levél tartalmát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ismertette kedd reggel az MTI-vel. Havasi elmondta, Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Egy nappal előtte, hétfőn, már ugyanígy nyilatkozott Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a kormánytagok közül elsőként reagált Věra Jourovának a Der Spiegelben szeptember 25-én, pénteken megjelent interjújának vitatott kijelentéseire.

A Magyarországgal kapcsolatban is nyilatkozó európai bizottsági alelnök szerint Orbán Viktor egy beteg demokráciát épít. Azt állította ki tudja honnan szerzett információk alapján, hogy a magyar médiában csak elvétve jelenhetnek meg kritikák a kormánnyal szemben, és ezért a magyar emberek nem is tudnak szabadon véleményt alkotni.

ORBÁN: SÉRTŐ A MAGYAR EMBEREKRE

A magyar miniszterelnök ezekre a mondatokra reagált távozásra felszólító levelében. Orbán Viktor leszögezte: „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját”.

A miniszterelnök mondataival kapcsolatban kifejtette: „Věra Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan ’beteg demokráciának’ nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy ’nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak’. E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan”

Orbán Viktor hozzáfűzte: ezek a kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Věra Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

„Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Věra Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta Ursula von der Leyent Orbán Viktor.

DONÁTH EGYETÉRT ÉS VÁDASKODIK

A PestiSrácok cikke Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét nevezte meg Věra Jourová „társalkodónőjének” és vélelmezte, hogy az alelnök asszony tőle szerezhette a magyarországi sajtóelnyomásról szóló téves információit. Donáth Anna tegnap közleményben állt ki Jourová mellett, amelyben egyetértett annak minden kijelentésével, sőt tovább görgetve és mélyítve a vádaskodást, közleményében – általánosító fogalmazásban, azaz konkrétumok és bizonyítékok nélkül – lopással vádolta meg a magyar miniszterelnököt, amelyhez szerinte miniszterei is asszisztálnak.

DEUTSCH: TÁMADÁS MAGYARORSZÁG ELLEN

Věra Jourová (Fotó: Beta/AP)

Věra Jourová (Fotó: Beta/AP)

Věra Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell – jelentette ki az MTI tájékoztatása szerint Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, az uniós biztosnak a demokrácia magyarországi helyzetéről tett kijelentéseire reagálva kedden

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen, hogy objektív és pártatlan működés hiányában feleadatát betöltse.

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot – emelte ki Deutsch Tamás.

UNIÓS SZÓVIVŐ: JOUROVÁ TELJES BIZALMAT ÉLVEZ

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte az MTI tudósítása szerint Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Věra Jourovát. Hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

„A bizottság kapui minden tagország előtt nyitva állnak, minden szinten, mivel fontos, hogy a problémás kérdésekkel együtt nézzünk szembe, és együtt találjunk megoldást” – hangsúlyozta.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni.

Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság jogállamisági szótárába.