2024. április 25., csütörtök

A katona ne politizáljon!

Bírósági ítélet született a hadsereg egyik választásokon induló tagja ellen

Pénzbírsággal sújtotta kedden a niši Katonai Fegyelmi Bíróság Aleksandar Žarkovićot, a hadseregben alkalmazott civil személyt, mert indult a lezajlott választásokon a Seprű 2020 lista jelöltjeként. Az illető a Szerbiai Katonai Szakszervezet igazgatóbizottságának is tagja, a leskovaci helyi önkormányzati választásokon volt az említett politikai tömörülés jelöltje. Zdravkovićot a bíróság bűnösnek mondta, és kimondta a fizetésének 10 százalékos lefaragását a következő négy hónapban. Az érintett védőügyvédje, Mitar Krstić már bejelentette, fellebbeznek a döntés ellen a Felső Katonai Fegyelmi Bíróságon.

A bírósági ítélet kimondta, nem vitatott: az illetőnek tisztességes szándékai voltak, mégis megsértette a hadsereg tagjaira vonatkozó politikai semlegességről szóló rendelkezést. Mint közölték, a legalacsonyabb büntetést kapta, amely szimbolikus jellegű, arra kell sarkallnia az alkalmazottat, hogy hagyjon fel a politikai tevékenységével és a harcnak más formáját válassza a jövőben, amely nem áll ellentétben a fegyelmi szabályokkal.

Zdravković azzal védekezett, hogy az említett választási listán párton kívüli, független jelöltként szerepelt a hadsereg háborús veteránjaként. Mint mondta, nem sértette meg a törvényeket és az alkotmányt sem, csupán kihasználta annak lehetőségét, hogy az emberek rá szavazhassanak, megválaszthassák. Közölte azt is, hogy jobbnak tartja magát a jelenleg hatalmon lévők többségénél, kivéve a Szerbiai Katonaság legfelsőbb parancsnokának is számító államelnöknél. Választási szereplése azért volt fontos, nyomatékosította, mert harcolt volna a háborús veteránok helyzetének javításáért, maga is közéjük tartozik, így tisztában van azzal, mi mindennel kell szembenézniük. Elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kampány során tartott sajtótájékoztatókon politikai nézeteket fejtett ki, azzal érvelt, hogy azokon is a veteránokkal foglalkozott.

Novica Antić, az említett katonai szakszervezet vezetője az ítélet kapcsán kijelentette, a bírói döntés bizonyítja, hogy Szerbia nem jogállam. Azt mondta, hogy Aleksandar Vulin védelmi miniszter azt tesz, amit akar, senkinek sem kell felelnie, amiért politikával foglalkozik. Az történt, hogy egy alkotmányellenes szerv ma hatályon kívül helyezte az ország alaptörvényét, állapította meg a szakszervezet elnöke.