2024. március 29., péntek

Csak a töltény a miénk...

Vučić: Legkésőbb egy héten belül kiderül ki lesz a kormányfő és kik lesznek még a kormány tagjai

Aleksandar Vučić tegnap bejelentette, néhány napon belül közzéteszi az új kormányfő nevét, valamint azt is, kik kerülnek a minisztériumok élére. A Belgrád víziváros munkálatainak keddi látogatása során rámutatott, két-három napon belül, de biztosan kevesebb mint egy héten belül, már tudni lehet az új kormány összetételét. Újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, tudomása szerint Szerbiában gyártott fegyvereket a felső-karabahi konfliktusban nem használnak, csupán hazai készítésű töltényeket.

A kormányalakítás kapcsán a média eddig három nevet emlegetett, köztük van az újvidéki polgármester Miloš Vučević is, ám miután őt nevezték ki újra a tartományi székváros polgármesterének, nem valószínű, hogy posztot vált. A média esélyesnek tartotta, illetve tartja még Branislav Nedimovićot, a jelenlegi mezőgazdasági minisztert is, de úgy tűnik Ana Brnabić, a jelenlegi kormányfő lesz ismét a befutó, azaz a kormány élén várhatóan nem lesz változás. A kormány összetétele azonban bizonyosan változik; egyes miniszterek maradnak, többségüket azonban új arcok váltják fel.

Aleksandar Vučić és Muhammed Alabar, az Eagle Hills beruházó vállalat elnöke a projektum központi épületét képező 42 emeletes tornyot is megtekintette. A munkálatokat várhatóan jövő év novemberében fejezik be (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és Muhammed Alabar, az Eagle Hills beruházó vállalat elnöke a projektum központi épületét képező 42 emeletes tornyot is megtekintette. A munkálatokat várhatóan jövő év novemberében fejezik be (Fotó: Beta)

Vučić a Belgrád víziváros projektum keretében épülő 300.000 négyzetméteres belterületű, Belgrade Galleria nevű épület munkálatait tekintette meg ezúttal. A régió legnagyobb bevásárlóközpontjának számító majdani csarnok a Száva partján épülő luxus városrész egyik impozáns épülete lesz. Vučić szavai szerint néhány évvel ezelőtt a belváros ezen része volt a legcsúnyább, most viszont a fővárosnak talán a legszebb részévé vált. Szerinte Európa legszebb sétánya épült itt meg, amely az oslói vagy bécsi sétánnyal is versenyképes lesz.

Vučić rámutatott, a Belgrád víziváros projektum a legnagyobb építőhely, nemcsak Szerbiában, hanem egész Délkelet-Európában, hiszen mintegy 2850 építőmunkást foglalkoztat, közülük 200-an külföldiek. Elmondta, hogy a projektum 32 százalékban az állam tulajdonát képezi, miután mellének szögezték a kérdést, mennyibe kerül ez az építkezés Szerbia és Belgrád adóköteles polgárainak. Az államfő csak annyit válaszolt, hogy tízezerszer magasabb a terület értéke most, mint hét évvel ezelőtt. Hangsúlyozta, amíg korábban a négyzetméterek ára 800-1000 euró volt, ma 3000-4000, sőt egyes esetekben a 10.000 eurót is eléri. Belejelentette az eddig gazdátlannak tűnő Bristol Szálloda felújítását is. Elmondta ugyanakkor, hogy a luxusnegyed megépítéséhez 573 objektumot kellett lebontaniuk, ám minden érintett kártérítést kapott ezért. Hozzátette, az új víztisztítóknak köszönhetően öt éven belül a Száva is fellélegezhet majd.

NINCSENEK SZERB FEGYVEREK AZ ÖSSZETŰZÉSBEN

Az építkezés meglátogatása során az újságírók kihasználták az alkalmat és több aktuális kérdést is feltettek az államfőnek, így például a brüsszeli tárgyalások vonatkozásában is kérdezték, miután a Belgrád–Pristina párbeszédet a héten kellett volna legfelsőbb szinten folytatniuk a feleknek, ám az elmaradt. Vučić elmondta, a Brüsszelben Pristinával aláírt megállapodást meg kell valósítani, így a szerb községek közösségét is meg kell alakítani. Rámutatott, a tárgyalásokra azért van szükség, mert ezeknek a kitételeknek a megvalósítására csak akkor kerülhet sor, ha Pristina módosítja a törvényes előírásait, csakúgy mint ahogy Belgrád is módosított azért, hogy a megállapodás megvalósulhasson.

A néhány hónappal ezelőtt kitört fegyverbotrány miatt Vučić nem kerülhette el a kérdést, miszerint Örményország és Azerbajdzsán összetűzésében jelen lesznek-e szerb fegyverek. Az államfő elmondta, szerb fegyvergyárban készült fegyverek nem, de az egyik és a másik fél is használja majd az itt gyártott töltényeket. Vučić elmondta, a töltények eladását törvényes keretek között bonyolították le, hiszen Szerbia rendelkezett end-user certifikátummal. Ám sem az ágyúk, sem a tankok, robotpilótával ellátott gépek, repülők nem a szerb piacról valók. Az összetűzésben résztvevő felek Oroszországból, az USA-ból, Törökországból és Franciaországból vásároltak ilyen fegyvereket, senki nem gondolta, hogy a két ország egymás ellen fordítja majd azokat. Hozzátette, Szerbia arra ösztönzi a feleket, hogy békés úton próbálják rendezni a nézeteltéréseket, mert a békének nincs alternatívája.

A NAGYBIRTOKOS FIVÉR

Vučić ismét cáfolta, hogy fivére, Andrej vásárolná fel a termőföldeket (Fotó: Beta)

Vučić ismét cáfolta, hogy fivére, Andrej vásárolná fel a termőföldeket (Fotó: Beta)

Vučić ezúttal is cáfolta azokat az elmúlt napokban a szerb médiában megjelent híreket, miszerint a régi mezőgazdasági kombinátokat és termőföldeket Andrej Vučić, az államfő fivére vásárolja fel. A média rámutatott, a Korrupcióellenes Tanács is lépéseket próbált tenni az ügyben, hogy kiderítse, valóban Andrej Vučić áll-e a mezőgazdasági földbirtokok felvásárlása mögött, mégsem tudnak egyről a kettőre jutni, mert az illetékes szervek nem akarnak a tanáccsal együttműködni, és kiadni a szükséges dokumentumokat. Vučić reagálva arra az újságírói kérdésre, miszerint az állami szervek miért utasítják vissza az együttműködést, miért nem végzik a munkájukat, és miért kell neki és a kormányfőnek Andrej Vučić védelmére kelni, ahelyett hogy fényt derítenének a helyzetre. Vučić hangsúlyozta, ő csak annak a védelmére kel, aki ellen hajtóvadászatot folytatnak.

Kiemelte, öt éve hallgatja, hogy a fivére több ezer hektárral rendelkező nagybirtokos, miközben senki sem bizonyította, hogy Vajdaság területén birtokol akár egy ár földterületet is. Közölte, 2012 óta az ő családjában senki sem vásárolt semmit.