2024. április 20., szombat

Pristina nem tágít

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint a Szerb Községek Közössége ügyének előmozdítása nélkül nincs dialógus

Belgrád mindig készen áll a Pristinával történő párbeszédre, de a dialógus megtorpant, mert Pristina nem hajlandó tárgyalni a Szerb Községek Közösségéről – jelentette ki Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője.

Pristina azt állítja, hogy a Szerb Községek Közössége meddő javaslat. Ha ez így van, akkor a dialógus sikerére sincs esély – nyilatkozta Đurić a Prva TV műsorában, majd hozzáfűzte, hogy az Európai Uniónak kellene jobb belátásra bírnia a koszovói vezetőket.

Az irodavezető emlékeztetett, hogy a Szerb Községek Közösségéről szóló megállapodást hét és fél évvel ezelőtt kötötték meg, de azóta egy tapodtat sem léptek előre. Végső ideje, hogy hozzáfogjunk a lefektetett határozatok gyakorlati alkalmazásához. Szerbia ragaszkodik a megállapodás megvalósításához – mondta.

Đurić rámutatott a washingtoni elvi megállapodás fontosságára is, mely által Pristina bekerült a Mini-Schengen-övezetbe, csaknem négy milliárd dollár befektetés várható az infrastruktúrába, a koszovói szerb kolostorok és hagyaték megőrzésére pedig ismételten felszólították az ottani kormányt.

A Tanjug jelentése szerint újságírói kérdésre válaszolva Đurić kijelentette, hogy nem kommentálná azokat a spekulációkat, miszerint ő fogja betölteni Szerbia új washingtoni nagyköveti tisztségét. Azt azonban hozzáfűzte, hogy minden elvárásnak aláveti magát, ha Szerbia szolgálatáról van szó.