2024. március 28., csütörtök

Tanteremben, szabadban, online

Mennyire sikeres a kombinált oktatás az újvidéki iskolákban?

Egy hónapja kezdődött meg az oktatás Szerbiában, és csak kevés szülő és diák döntött úgy, hogy online formában venne részt benne.

Újvidéken a legtöbb iskolában egyelőre gond nélkül folyik a tanítás. Az általános iskolákban az alsó osztályokban a gyerekek általában délelőttönként járnak, délután pedig a felsősök. Mivel a tanórák csak 30 percesek, ezért a tanítóknak és tanároknak kreatívan kell megoldaniuk, hogy a diákok elsajátítsák a tananyagot, és közben ne unatkozzanak. Dósa Renáta a Petőfi Sándor Általános Iskolában elsősöket tanít. Elmondása szerint a tantermekben jelenleg olyan fejlesztő, didaktikai játékokat alkalmaznak, amelyeknél nem fontos, hogy a gyerekek érintkezzenek egymással. Ezen játékok segítségével próbálják meg megoldani, hogy a gyerekek a rövidített órák folyamán sikeresen elsajátítsák a tananyagot. Kiemelte továbbá, hogy a gyerekek viszonylag gyorsan hozzászoktak a maszkviseléshez, és mivel kis létszámú osztályokban tartják az órákat, a nagyobb létszámú osztályokat pedig kettéválasztották, könnyebben be tudják tartani a járványügyi intézkedéseket.

A felső osztályokban a diákok délutánonként kétnaponta járnak be az iskolába. Egy újvidéki szülő, akinek a gyerekei alsó és felső osztályba is járnak, elmondta, hogy az alsósok esetében jó, hogy csak egy ember foglalkozik velük, hiszen ennek köszönhetően a tanítónő úgy tudja alakítani az órák menetét, ahogy a tananyag megköveteli. Felső osztályban viszont nehezebb dolga van mind a tanároknak, mind szülőknek. Az, hogy minden másnap járnak iskolába, nem a legmegfelelőbb sem a szülők, sem pedig a diákok számára, ugyanis így kevésbé követhető a tananyag, az, hogy pontosan mit is kellene a szülőknek még pluszban átvenni a gyerekekkel, valamint hogy mennyi gyakorlásra van szükség az órán előadott tananyag után. Nagy nyomás nehezedik a szülőkre, hogy egész biztosan mindent elsajátítson a gyerek, hiszen most egyszerre kell követni az iskolai oktatást, a Google Clasroomot és a felvételről megtekinthető, rögzített órákat is. A megkérdezett szülő elmondta, hogy mivel a gyereke most indult ötödikbe, ezért rengeteg volt az újdonság az új tanár és tantárgy, amihez hozzá kellett, hogy szokjon. Szerinte az előző félévhez képest nagy könnyítés a szülők számára, hogy az alsósok rendszeresen mehetnek iskolába, de kérdés, hogy az a bizonyos 30 perc, amit a gyerekek egy-egy órán eltöltenek, mennyire elég arra, hogy kellőképpen elsajátítsák a tananyagot.

Az Újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban kombinált tanítási rendben folyik az oktatás. A diákok egy hetet járnak iskolába, egy hetet pedig otthon követik az órákat, de a magyar osztályok nagy része mindennap jár iskolába. Kovács Smit Edit, az iskola magyartanárnője elmondta, hogy jobb, ha szinte mindennap élőben oktatják a magyar osztályokat, akkor is, ha csak 30 percesek az órák. Amire esetleg nem marad idő, vagy online megoldható, azt kiegészítésként elküldi a diákoknak. Sajnos, el kell mondani, hogy az előző fél év tananyagából a diákok tudásában vannak hiányosságok. A szeptemberi hónap egyébként is az ismétlésekről szól, ezért sokszor segít nekik. Kiemelte, hogy az online oktatásnak is megvannak az előnyei, amit, ha esetleg visszatér a megszokott rendszer, át lehetne emelni az online oktatásból, például a házi feladat feladását és leellenőrzését.  Elmondta továbbá, hogy szerencsére a középiskolásoknál már nem kell külön magyarázni a járványügyi intézkedések jelentőségét, hogy miért kell maszkot viselni a tantermekben, de sok órát tartanak a tanárok az iskola udvarán vagy a közeli parkban, ameddig szép idő van, ezzel is csökkentve a veszélyeket.

Kocsi Márk Zoltán, jelenleg másodikos gimnazista elmondta, hogy hiába volt a gyerekkori álmuk az, hogy ne kelljen iskolába járniuk, ott mégis könnyebb a tanulás és a barátkozás. A harminc perces órákat kifejezetten élvezi, de sok tanár szeretne még 15 percet tanítani, és emiatt viszonylag kevés idő marad magyarázatra. Az arcmaszkot mindig viseli, és igyekszik az előírt távolságot is betartani. Anna-Mária Vujković-Bukvin most indult a gimnázium első osztályába. Elmondása szerint a tantermekben történő oktatás sokkal jobb, mint az online, hiszen így több lehetőségük van akár kérdéseket is feltenni, aminek köszönhetően nagyobb esélye lesz arra, hogy kitűnő eredménnyel zárja a tanévet.

Az persze, hogy a jelenlegi oktatási rendszer mennyire volt hatékony, és mennyit sikerült a diákoknak elsajátítani a rövidített órák és a kombinált oktatásnak köszönhetően, még a jövő titka.