2024. április 20., szombat

A korrupcióellenes tanács nem vizsgálódott Andrej Vučić ügyében

Közleményben reagált a szerb kormány korrupcióellenes tanácsa arra a minap felröppent hírre (honlapunkon szeptember 24-én adtunk hírt), mely Jelisaveta Vasilić, a tanács tagja nevéhez kötődik, és miszerint Andrej Vučić, a szerb államfő öccse felvásárolja a vajdasági termőföldeket. A közlemény szerint a tanács nem gyűjtött adatokat, nem vizsgálódott és semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Andrej Vučić termőföldeket vásárolt volna Vajdaság területén, és a jelentésekben sem szerepel a neve. A közlemény szerint a fitalabb Vučić ügyében Jelisaveta Vasilić sem vizsgálódott. A tanácsnak viszont nincs sem ideje, sem kapacitása arra, hogy a polgári bejelentéseknek utánajárjon.

– A jelentéseinket kizárólag tényekre és bizonyítékokra alapozzuk – áll a tanács honlapján közzétett közleményben. – A tanács 2018 januárjában tett közzé jelentést az állami földterületekkel kapcsolatban, és itt nem szerepel Andrej Vučićra utaló bizonyíték.

Hasonló vád érte a napokban Ana Brnabić kormányfőt, akinek a testvére, Igor Brnabić cégei által állítólag érdekelt több mint 40 millió eurós közpénz megszerzésében. A kormányfő kérte, hogy tegyék közzé azokat a bizonyítékokat, amelyek ezeket a vádakat igazolnák.

A korrupcióellenes tanács közleményében leszögezi, hogy ebben a kérdésben a tanács nem illetékes, mert összeférhetetlenségi kérdésekben nem vizsgálódik.