2024. március 28., csütörtök

Katasztrofális állapotban az utazási irodák

Szeptember 27-e az idegenforgalom világnapja. Az idén viszont egy országban sem közöltek örömhíreket az iparágban dolgozók. Szerbiában több száz millió eurós veszteség érte az idegenforgalmi ágazatot az év folyamán. A forgalom csökkenése valamivel több mint 90 százalékos volt – jelentette ki hétfőn délelőtt Aleksandar Seničić, a Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetségének (JUTA) igazgatója a Tanjug munkatársainak.

Az igazgató szerint az állam nem ismerte el kellőképpen a támogatás szükségességét minden turisztikai ágazatnak. A szállodaipar nagyobb támogatást kapott, az idegenforgalmi ügynökségeket és autókölcsönzőket pedig mellőzték.

Seničić további nehezítő körülményként említi, hogy október 1-jén lejár az utazási irodák munkaengedélye, ahhoz, hogy újakat igényelhessenek, a törvény szerint rendelkezniük kell érvényes utazási jótállással, amelyet biztosítási kötvényként vagy bankgarancia formájában lehet megszerezni.

– A banki jótállás lehetetlen a jelenlegi körülmények között, ezért csak a biztosítási kötvény marad. A biztosítók viszont felvilágosítottak bennünket, hogy ők egyelőre kiszállnak ebből az üzletből, mert túlságosan kockázatos iparág az idegenforgalom számukra, tehát nem kaphatja meg senki a működéshez szükséges kötvényeket. Mivel jelenleg csak ideiglenes kormányunk van, a törvények módosítására és az alapszabályok megváltoztatására nincs lehetőség, október 1- jétől nem lesz utazásszervezőnk, és nem lesz, aki kirándulásokat szervezzen – nyilatkozta Seničić.

Az idegenforgalmi szövetség igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy semmi okuk aggodalomra azoknak a polgároknak, akik befizették, de az utazás nem valósult meg, és emiatt áll a pénzük. Ezek az utazások fedezve vannak az eddig érvényes jótállással. A probléma csak a jövőben kiruccanni vágyókat érinti. Véleménye szerint bármilyen jövenölés értelmetlen, mert senki sem tudja, mikor állnak végleg helyre a dolgok. Az idegenforgalmi irodák minden akadály nélkül vissza tudnának állni a régi kerékvágásba, amennyiben a járványnak vége szakadna.

– A következő idegenforgalmi minisztérium megalakulása után kérni fogjuk segítségüket a kétoldalú megegyezések megkötéséhez azokkal az országokkal, amelyek a szerbiai polgárok kedvelt úti céljai közé tartoznak, mint Görögország, Montenegró, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Törökország. Erre azért van szükség, hogy a hazai polgárok befizetett pénze, ami kihasználatlanul áll egy másik országban, a jövőben minél biztosabb körülmények között tudjuk – mondta Seničić.