2024. április 26., péntek

Vége a halasztásnak

A héten lejár a második hiteltörlesztési moratórium – Hét nap alatt dönteni kell a visszafizetés módjáról

Az augusztus 1-jétől szeptember 30-áig érvényben levő moratóriumot a polgárok 82 százaléka fogadta el, de a vállalkozók 69 százaléka is két hónappal elhalasztotta a kölcsönrészletek törlesztését.

A hiteltörlesztőnek hét napon belül jelezni kell a banknál, ha egy összegben szeretné kifizetni a két hónapra felszámolt kamatot (Dávid Csilla felvétele)

A hiteltörlesztőnek hét napon belül jelezni kell a banknál, ha egy összegben szeretné kifizetni a két hónapra felszámolt kamatot (Dávid Csilla felvétele)

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére meghozott kormánydöntés értelmében lefagyasztott fizetési kötelezettségek összértéke megközelítette az egymilliárd eurót – ismertette a Szerbiai RTV műsorában Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) főtitkára. Kiemelte, hogy az idén összesen hat hónapos halasztást biztosítottak a bankok az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására, amivel nagymértékben hozzájárultak a gazdaság és a lakosok fizetőképességének megtartásához.

A moratóriumot követően az ügyfelek ismét három lehetőség közül választhatnak – hangsúlyozta a főtitkár. Az első, hogy 60 nappal meghosszabbítják a hitelek futamidejét, a nem fizetett részletekre felszámolt szerződéses kamatot pedig szétosztják a kölcsön fennmaradt törlesztőrészletei között. A lakosok dönthetnek úgy is, hogy egy összegben kifizetik a két hónapra felszámolt kamatot, ebben az esetben a futamidő hosszabbodik 60 nappal. Az adósok természetesen választhatják azt a lehetőséget is, hogy a moratórium után tisztázzák az adóságaikat. Az első esetet a bankok automatikusan vonatkoztatják az ügyfeleikre, a másik két visszafizetési módot viszont hét napon belül jelezniük kell az adósoknak – hívta fel a polgárok figyelmét Vasić. Elmondta azt is, hogy a bankok elektronikus vagy postai úton értesítik a lehetőségekről az ügyfeleket.

A bankok egyesületének főtitkára reményét fejezte ki, hogy a jövőben az ügyfelek lelkiismeretesen törlesztik az adósságaikat. Egyelőre nincs szó újabb moratórium bevezetéséről, ennek szükségességét a helyzet további követésével állapítja meg a Szerbiai Nemzeti Bank – szögezte le Vasić.

– Tapasztalhatjuk, hogy a gazdaság nagy része működik országunkban. Ehhez nagyban hozzájárultak azok az intézkedések is, amelyek által a kis- és középvállalkozók támogatást nyertek. Ennek a szektornak 900 ezer foglalkoztatottja van Szerbiában, így fontos volt, hogy az emberek megtartsák a munkahelyeiket, továbbra is biztos legyen a jövedelmük, és képesek legyenek törleszteni az adósságaikat.

Az országban működő 26 bank többsége elfogadta a szerb kormány gazdaságvédelmi javaslatait, csupán a lakáshitelek igénylésére vonatkozó önrész 20 százalékra való csökkentésével nem értettek egyet. Ezt a kedvezményt ugyanis csak két bank ügyfelei élvezhetik – ismertette a bankok együttműködésének jelentőségét a főtitkár. Kiemelte, hogy a moratóriumon kívül az állam nem kötelezte a bankokat a javaslatok elfogadására. A pénzintézetek a járványhelyzet okozta problémák enyhítése érdekében fogadták el az intézkedések nagy részét.