2024. április 25., csütörtök

Erősödjön a hit!

Kereszt-újraszentelés és cserkészmegemlékezés Újvidéken

Ismét áll a tegnap újraszentelt emlékkereszt Újvidéken a Darányitelepen, az Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templom kertjében. A szentmise kezdete előtt dr. Horváth-Militicsi Szabolcs cserkésztiszt köszöntőjében a nap jelentős eseményéhez fűződően kiemelte: Fő céljuk megóvni a feledéstől mindazt, ami szép és nemes, ami az újvidéki magyarsághoz, kiváltképpen a dél-bácskai cserkészethez, annak kisugárzó erejéhez fűződik. Külön mondott köszönetet Nagy Attila plébánosnak és Burány Nándor négygyermekes cserkészédesapának a támogatásért.

A keresztet először a magyar millecentenárium évében, 1996-ban állították fel és szentelték meg, a körülötte lévő emlékhalommal együtt. Földjét Magyarország különböző vidékeiről hozták. Hasonló halmot terveznek a felújított, megszentelt kereszt köré is. Ezúttal az első földcsomót az észak-bácskai Bácsjózseffalváról (ma Újzsednik) hozták. Vélhetően hamarosan a temerini cserkészek köréje szórják a másodikat.

Az ünnepi szentmisét bemutató Nagy Attila az Úr áldását kérte a keresztre. A szentmisét Bilinszki Teréz és Némedi Imre szavalatai, valamint Torok Orsolya citerajátéka és éneke tette ünnepélyesebbé. Ezt követően Horváth-Militicsi Szabolcs a cserkészmozgalom jelentőségéről tartott kivetítéses előadást. A bácskai cserkészmozgalom újraalakítását dr. Hegedűs Antal muzeológus kezdeményezte. Az első összejövetelt 1992. szeptember 20-án tartották meg a Darányitelepen, a református templom kertjében. Kezdettől fogva az ökumené szellemében tevékenykedtek. Sajnos Hegedűs Antal halála, 2010 után, és az időközönként előforduló nehézségek miatt folyamatosan csökkent a mozgalom tevékenysége. Dél-Bácskában csak Temerinben működik szervezetten cserkészőrs.