2024. április 23., kedd

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Továbbra is kevés a vásárló a szabadkai Ócskapiacon
Áruból nincs hiány, vásárlóból már annál kevésbé (Gergely Árpád felvétele)

Áruból nincs hiány, vásárlóból már annál kevésbé (Gergely Árpád felvétele)

A koronavírus-járvány előtt, aki hétvégén kívánt az Ócskapiacon vásárolni, annak tülekedésre kellett felkészülnie, ugyanis szombat és vasárnap annyi vásárló jelent meg a piacon, hogy az asztalok között alig lehetett elférni a sok embertől. Eközben gyakran az is előfordult, hogy valaki a lábunkra lépett, vagy éppen meglökött. A koronavírus-járvány kitörése óta azonban a piac képe teljesen megváltozott. Vasárnap, amikor mi is tettünk egy sétát az Ócskapiacon, az asztalok között könnyedén közlekedtünk. Bár vásárlókat lehetett látni, közel sem voltak annyian, mint a járványt megelőzően.

Pedig választékból nincs hiány. Az asztalok roskadásik vannak ruhaneműkkel, lábbelikkel. Az árak még a korábbiakhoz képest is kedvezőbbek. A rövid ujjú pólók ára 500 dinárnál kezdődik, de sok helyen már 300 dinárért is lehet találni. A blúzok ára 1000 dinár körül alakul. A farmernadrágokért 800 –1000 dinárt kérnek. Tornacipőt már 1000–1300 dinárért is találhatunk. Vannak olyan asztalok, ahol azzal próbálják a kevés vásárlót magukhoz csábítani, hogy nagy betűkkel kiírták: 50 százalékos árengedmény. Természetesen nemcsak ruhanemű van a piacon, hanem élelmiszer, háztartási eszközök, kerékpár, kerti szerszámok és mindent egyéb, amire a vásárlóknak szükségük lehet.

Megkérdeztünk néhány eladót is a forgalommal kapcsolatban. Leginkább csak néhány keserű szó volt a válasz:

– Igazi katasztrófa, ami itt van. Nem tudom, meddig fog ez így menni, de az biztos, hogy már nem sokáig bírjuk vásárlók nélkül – mondta egy pólókat árusító nő.

Közben azt vettük észre, hogy több eladó is már jóval 12 óra előtt lehúzta asztala rolóit, mert a reménye is elfogyott, hogy bárki vásárol nála.

Cipőből is nagy a választék (Gergely Árpád felvétele)

Cipőből is nagy a választék (Gergely Árpád felvétele)

Egy kézműves cipőket árusító eladó részletesebben is beszámolt az Ócskapiac jelenlegi helyzetéről. Elmondta, hogy korábban hétvégén mindig nagyon sok volt a vásárló. Szombatokon általában Magyarországról jöttek a vevők, akik úgy jöttek a piacra, hogy a náluk lévő pénzt biztosan elköltötték. Vasárnap inkább a szabadkai és az ország más részeiről érkező vásárlók voltak többségben. Hétköznapokon bár nem volt sok vásárló, de azért néhány magyarországi vevő megjelent, akik nagy tételekben vásároltak a piacon. Az eladó rámutatott arra, hogy a járványhelyzet miatt a magyarországi vásárlók elmaradnak, így hétköznapokon és szombaton szinte üres a piac. Hozzátette, hogy a jelenleg hatályos rendelkezések értelmében, azok a magyarországiak, akik a határ 30 kilométeres körzetén belül laknak, elvileg átjöhetnének, de a bizonytalan helyzet miatt ők sem merik megkockáztatni a határon való átlépést. Vasárnap a hazai vásárlók ugyan megjelennek, de az eladó szerint ők inkább nézelődők, semmint vásárlók.

– Az Ócskapiac lett az új Korzó. Az emberek ide azért járnak, hogy délelőtt, ebéd előtt tegyenek egy nagyobb sétát, nézelődjenek egyet. Nem vásárolnak, legfeljebb jól megnézik, megtapogatják az árut – mondta az eladó, és hozzáétette, hogy mindez érthető, hiszen az embereknek nincs pénzük, vagy pedig a járvány okozta bizonytalanság miatt nem mernek költekezni.

Beszélgetésünk végén az eladó elmondta, hogy a piac árusai tavaszig még megpróbálnak kitartani, de szerinte kedvező változásra addig nincs remény, ameddig a határok zárva vannak.