2024. március 29., péntek

Pedagógusok távoktatása

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének továbbképzése Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a 24. Szabadkai Nyári Akadémia keretében szombaton továbbképzést tartott óvodapedagógusok, osztálytanítók és matematikatanárok számára. Az eseménynek a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola adott otthont. De Negri Ibolya, az egyesület elnöke a képzés alatt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a továbbképzésen mintegy 50 pedagógus vett részt. Kiemelte, hogy az idei akadémiát a koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között szervezték meg.

Mintegy 50 pedagógus vett részt a képzésen (Patyi Szilárd felvétele)

Mintegy 50 pedagógus vett részt a képzésen (Patyi Szilárd felvétele)

– A mai napon távoktatás keretében zajlik a képzés. Az óvodapedagógusok és a tanítók számára Ritók L. Nóra és Török Zita tart előadást a képzőművészeti készségek fejlesztéséről. Őket élőben kapcsoltuk Magyarországról, és először előadást, majd műhelymunkát tartottak. Így a pedagógusok azt is megtapasztalhatják, hogy milyen a távoktatás. Most ők ülnek a diákok helyén, ők tanulnak és dolgoznak. Ezért is izgalmas számukra ez a délelőtt. A matematikatanárok szintén online képzésen vesznek részt. Kolozsvárt kapcsoltuk. András Szilárd matematikus tart előadást a matematikai készségek fejlesztéséről. Úgy gondolom, napjainkban az a legfontosabb, hogy a diákokat gondolkodásra ösztönözzük – nyilatkozta De Negri Ibolya.

Kobrehel Lenke, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanítója a képzőművészeti készségek fejlesztésével ismerkedett a műhelymunka során.

–  Ritók L. Nórától nagyon sok ötletet kaptunk a vizuális nevelés területéről. A vizuális képzés egy nagyon jó módszer arra, hogy a gyermekeket rajzórán fejlesszük oly módon, hogy a saját képzeletükre tudjanak támaszkodni, és ne meghatározott utasítások alapján rajzoljanak. A műhelymunka során Ritók L. Nóra minden technikát részletesen bemutatott, és ki is próbáltuk ezeket. Pontosan felírtuk, hogyan kell követni ezeket a módszereket, és így a tanítás során is alkalmazni tudjuk – összegezte tapasztalatait Kobrehel Lenke.