2024. április 20., szombat
MAGYAR SZÓ-ÉLŐÚJSÁGOT TARTOTTUNK KISHEGYESEN

Átadták a díszpolgári címet

Véget ért a hegyesi LITERAtúra 2020 irodalmi rendezvénysorozat
Linka B. Gabriella, Varjú Márta és Dávid Csilla (Lakatos János felvétele)

Linka B. Gabriella, Varjú Márta és Dávid Csilla (Lakatos János felvétele)

Pénteken este került sor a 49. kishegyesi irodalmi rendezvénysorozat, a hegyesi LITERAtúra ünnepi műsorára. A programot ez alkalommal a 75 éves Magyar Szó fotókiállításának bemutatása előzte meg. Az egybegyűlteket először Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd Varjú Márta, lapunk főszerkesztője méltatta a kiállítást. A kiállított fényképekről Dávid Csilla, a Magyar Szó fotósa beszélt

A hegyesi LITERAtúra ünnepi műsora ez alkalommal rendhagyó módon össze volt kötve lapunk élőújságával. A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere és Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. részéről elsőként Ökrész Rozália igazgató üdvözölte a kishegyesieket. Ökrész elmondta, hogy a nehéz helyzet ellenére a Magyar Szó tud eredményeket felmutatni, és nagy tervekkel néz a jövő elé. Az igazgatót követően Varjú Márta főszerkesztő beszélt újságunk működéséről. Varjú kiemelte, hogy az elmúlt 9 év alatt, vezetése alatt, a lap jelentős változásokon ment keresztül. Elsődleges törekvése, hogy a lapot a vajdasági magyar közösség szolgálatába állítsa, hogy azokról szóljon, akikről íródik.

Kabók Erika és Máriás Endre (Lakatos János felvétele)

Kabók Erika és Máriás Endre (Lakatos János felvétele)

A Magyar Szó az elmúlt 9 évben 9 kiadványt jelentetett meg. Ezek színes és érdekes témákat járnak körül, és előkészületben van a 10 kiadvány is, amely Trianonnal foglalkozik. A különféle kiadványokról, a Magyar Szó Naptárról, Magvetőről, Képes Ifjúságról, Jó Pajtásról és a Mézeskalácsról a lap szerkesztői beszéltek. A fellépők között volt Kabók Erika, a Hétvége melléklet szerkesztője, Máriás Endre, a Tiszavidék szerkesztője, Németh Zoltán, lapunk főszerkesztő-helyettese és a Naptár szerkesztője, Benedek Miklós, a Képes Ifjúság szerkesztője és Varga Attila, a Magvető szerkesztője. Sáfrány Attila, a Kitekintő rovat szerkesztője arról beszélt a közönségnek, hogy milyen izgalmas politikai történésekre lehet számítani Magyarországon az előttünk álló időszakban.

Csőke András a falu díszpolgára (Lakatos János felvétele)

Csőke András a falu díszpolgára (Lakatos János felvétele)

Dudás Tibor, a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagja vette át a  falu köszöntő levelét (Lakatos János felvétele)

Dudás Tibor, a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagja vette át a falu köszöntő levelét (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi helyi közösség a falunap alkalmával adja át a falu díszpolgára címet és a falu köszönő okleveleit. Az idén a járványhelyzet miatt elmaradt a falunapi műsor, ezért az elismeréseket a mostani ünnepi műsor keretében adták át. A helyi közösség tanácsának döntése alapján az idén a falu díszpolgára Csőke András lett. Csőke a Topolyai Zeneiskola tanára, a kishegyesi zenei élet meghatározó személyisége, a tanítványai pedig számos zenei díjat kaptak. A falu köszönő oklevelét Dudás Tibor, a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagja vehette át. Dudás hosszú időn keresztül aktívan részt vett a tűzoltóság munkájában, és elévülhetetlen érdemei vannak az utánpótlás nevelésében.

Az ünnepi műsor keretében fellépett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Cserfes énekcsoportja, akiket Borsodi Patyerek Orsolya készített fel. A műsoron hagyományosan felléptek a községi Aranyeső Vers- és Prózamondó Találkozó kiemelt résztevői is. Az idén 3–4. osztályos korosztályt Kurnyák Zsófia, az 5–6. osztályost Paróczi Dominika Dorina, a 7–8. osztályost Gál Flóra képviselte. Az ünnepi műsort Magyarzó Pistike fellépése zárta, akit ez alkalommal is Molnár Zoltán színész keltett életre.

A hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye. A rendezvénysorozat szombaton a Zentai Magyar Kamaraszínház: A három aranygyűrű című zenés mesejátékával ért véget.