2024. április 19., péntek

Ezt a színpadot szívvel építették

Felavatták a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör nyári színpadát, és kihirdették az idei Közegellenállás Riportpályázat eredményeit.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, a székházuk felújítása után ugyanis az elmúlt hétvégén ünnepélyes keretek között felavatták a művelődési egyesület udvarán lévő nyári színpadot is, amit a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően építettek fel.

Az eseményt a Keszég Károly Emléknap keretében rendezték meg, amelynek során az idei Közegellenállás Riportpályázat eredményhirdetését is megtartották. A színpad jelképes átadásaként a szalagot Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Komáromi Róbert, a padéi magyar kultúrkör elnöke vágta át, ezt követően pedig ft. Király Tibor szentelte meg a létesítményt.

Hajnal Jenő és Komáromi Róbert átadta a nyári színpadot (Fotó: Máriás Endre és a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)

Hajnal Jenő és Komáromi Róbert átadta a nyári színpadot (Fotó: Máriás Endre és a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)

A színpad kiépítése során a kivitelező cégben egyébként harminc helybéli padéi embernek is sikerült három hónapon keresztül munkát biztosítani, amire nagyon büszke – nyilatkozta napilapunknak Komáromi Róbert, aki egyben azt is elmondta, hogy a terveik között szerepel egy tornác kiépítése is, hogy csapadékos idő esetén az udvaron is lehessen tartani rendezvényeket, de emellett elég komoly népviseleteket is be szeretnének szerezni az egyesület tagjainak.

– Elindítottunk öt olyan szakkört, ami heti öt alkalommal tevékenykedik, ehhez viszont pénz kell, fel kell öltöztetni őket, anyagot kell beszerezni nekik, így az elkövetkezőkben elég komoly feladatok állnak a kultúrkör vezetősége előtt – jegyezte meg Komáromi.

A Keszég Károly Emléknap hagyományosan ezúttal is a falu temetőjének a kápolnájában kezdődött gyászmisével, ezt követően pedig a Napló egykori főszerkesztőjének egykori kollégái, barátai és tisztelői Keszég Károly sírját is megkoszorúzták. Ezután a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör udvarában került sor a nyári színpad ünnepélyes átadására. A rendezvény a kultúrkör székházában folytatódott, ahol mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszöntötte az igencsak népes közönséget. Az MNT elnöke a beszédében többek között kiemelte, hogy ezt a színpadot szívvel építették, ahogyan Keszég Károly is a szívével szerkesztő és magát feláldozó ember volt, s hangsúlyozta azt is, hogy a nyári színpad átadásakor ugyanezt a szívvel való törődést látta. Ezt követően Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke és Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke bemutatta az egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent Útravaló című kötetet, amely a Közegellenállás Riportpályázat második évtizedének díjazott írásait tartalmazza. Ezután került sor az idei riportpályázat eredményhirdetésére.

Tóth Lívia, az idei pályázatra beérkezett írásokat elbíráló zsűri egyik tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idén egy rendkívül sikeres pályázatról beszélhetünk, és annak ellenére, hogy a rendkívüli állapot miatt el kellett halasztani a rendezvény megtartásának az idejét, nagyon jó érzés, hogy összesen 13 pályamunkát küldtek be, ami viszonylag soknak tekinthető.

– Ami még fontosabb ennél, hogy ebből ötöt tudtunk díjazni, s ezeken kívül voltak még jó munkák – mesélte a zsűritag, aki egyben hozzáfűzte, hogy annak is nagyon örül, hogy a pályázók valóban aktuális témákkal foglalkoztak.

S mi más lett volna ez a téma, ha nem a koronavírus-járvány. Az öt díjazott közül hárman is ezt a tematikát boncolgatták, de mind a hárman más-más szempontot figyelembe véve.

A Klemm József (Újvidéki Rádió), Madár Anikó (Újvidéki Rádió, a tavalyi nyertes) és Tóth Lívia (Hét Nap) alkotta zsűri döntésének értelmében az első díjat Gruik Zsuzsa érdemelte ki Kavics a tóban című megrázó riportjával, ami a magzatok elvesztéséről, illetve arról szól, hogy miképpen élik meg ezt az érintett szülők. Az idei riportpályázaton a második helyezést Butás Markovics Annamária érdemelte ki az Ijesztő bénultság, vagy alkalom az újrakezdésre: családi élet karantén idején című riportjával, a harmadikat pedig Balázs Andrea az Elválasztva a karnyújtásnyira lévő otthontól című írásával, aki a járványhelyzet alatt két ország között ingázó dolgozók kálváriájáról írt. A zsűri az idén két különdíjat is odaítélt. A Magyar Szó ajándékát Kállai Göblös Nikoletta érdemelte ki a Merjünk lépni! című riportjával. Nikoletta az egyik ismerősével készített beszélgetést, aki egy zentai bútorgyárból felmondva Svédországba ment, hogy ott önkéntesként dolgozzon, ezt követően viszont visszaköltözött Zentára, és elindította bútorkészítő vállalkozását. A riport többek között azt taglalja, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy egy teljesen új irányba merjünk lépni, s motiváltak vagyunk-e abban, hogy elérjük a céljainkat? A Hét Nap különdíját pedig Horváth Zsolt kapta meg a Terítéken van egy fránya vírus című írásáért, amelyben a rendkívüli helyzetnek a vendéglátóiparra gyakorolt hatását helyezte górcső alá.

Nyitókép: Hajnal Jenő és Komáromi Róbert átadta a nyári színpadot (Fotó: Máriás Endre és a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)