2024. március 29., péntek

„Semmit sem változtatnék, ha újra kezdeném“

Radoslava Vorgić: Az énekesnek a tehetség mellett fegyelemre is szüksége van

A Musica Antiqua Neoplantensis együttes a Barokkzenei Napokat megnyitó sikeres újvidéki hangversenye után a német barokk korabeli szerzeményekkel fellépett a fővárosban, a Korai Zene Fesztiválon. Az együttes tagja, Radoslava Vorgić szopránénekesnő azután a székvárosban a Barokkzenei Napok második hangversenyén is énekelt: az Új Belgrádi Opera Fesztiváli Barokkzenekarral, a Belgrádi Barokkakadémia és a New Trinity Baroque együttes tagjaival előadták Antonio Caldara, az olasz barokkzene nagy mestere születésének 350. évfordulója tiszteletére a Maddalena ai piedi di Cristo c. oratóriumot.

Radoslava Vorgić (Fotó: Bozsoki Valéria)

Radoslava Vorgić (Fotó: Bozsoki Valéria)

A művésznővel a német barokkest után beszélgettünk.

– Féléves szünet után léptem újra közönség elé, emiatt elég izgatott vagyok. A program, a német barokkzene, George Philipp Telemann kantátái, valamint George Frideric Händel és Johann Sebastian Bach szonátája olyan művek, amelyek a legközelebb állnak a szívemhez. Nagyon kedvelem a barokkzenét – mondta Radoslava Vorgić.

Mennyire nehéz énekelni barokk korabeli műveket?

– Ezek a szerzemények előadása nagyon igénybe veszi az énekest. Mivel azonban már hosszabb ideje énekelem a barokk korban komponált szerzeményeket, számomra élvezetet jelent. Elegendő tapasztalatom van ahhoz, hogy két nap alatt felkészüljek a hangversenyre. A szerzeményeket nem könnyű énekelni a hosszú frázisok, a gyors hangok/tizenhatodok miatt. De minél többet gyakoroljuk, énekeljük, annál könnyedebben megy.

Ön nemcsak születése miatt kötődik Újvidékhez. A székvárosi művészeti akadémián fejezett be általános zenepedagógiát, aztán szólóéneklést. Mi a véleménye az Újvidéki Művészeti Akadémiai Zeneművészeti Karáról? A tanárok szakmailag megfelelően felkészítik-e az egyetemistákat a zenei pályára?

– Van olyan hallgató, aki a középfokú zeneiskola után külföldön folytatja a tanulmányait, vagy olyan növendék, aki egyetemi tanulmányai alatt egy ideig külföldön tanul, például az Erasmus plusz program keretében. Én igen elégedett vagyok, semmit nem változtatnék, ha újra kezdeném egyetemi tanulmányaimat. Nagyon jó volt nekem előbb diplomálni az Újvidéki Akadémia Zeneművészeti Karán, ahol kiváló tanárom volt Milica Stojadinović, aki a középfokú zeneiskolában is tanított. Csak egyetemi tanulmányaim után mentem külföldre.

Mainzban, a zeneművészeti egyetemen mesterfokozatot szerzett, és első operaszerepeit is ebben a németországi városban kapta.

– Akkoriban itthon a fiatal nemzedék számára nem volt alkalom operaszerepekre, most már van. A Mainzi Állami Színház Ifjúsági Együttesének tagjaként operákban játszottam. Például Lucia voltam Benjamin Britten Lucretia meggyalázásában, Armidát alakítottam, énekeltem George Frideric Handel Rinaldójában, Ábel szerepét Scarlatti Il primo omicidio operájában, Tancredit Pallavicinónak a Jeruzsálem felszabadult c. operájában.... 2012-ben debütáltam Coscoletto szerepében Offenbach azonos nevű operettjében a Rudolstadti Állami Színházban, ahol Flaminia szerepét énekeltem Haydn Holdbéli világ c. vígoperájában.

Mi az, ami örömmel tölti el, amikor Németországban lép közönség elé?

– Németországban öröm látni, hogy az emberek Händel, Bach zenéjével növekednek fel, hiszen ezek a híres komponisták onnan származnak. Nálunk csak két állami és egy magán operatársulat van, ott pedig mintegy ötven operaház működik.

Négyéves korától tanult zongorázni, hatévesen énekelt először, majd a kóruséneklés lett a mindene, a középfokú zeneiskolában a zongoraszak mellett szólóéneklést is tanult. Később díjakat nyert a Neustadt Nemzetközi Énektanfolyamon, a Saarbrücken TAMIS versenyen. A Walter-Kaminsky Alapítvány ösztöndíjasa volt.

– Együttműködtem egyebek között a Rheinland-Pfalzi Állami Filharmóniával, az Odeon Ifjúsági Zenekarral, a Neumeyer Consorttal, a New Trinity Baroque, a Sarband nemzetközi együttessel.

Andreas Scholl, Cheryl Studer, Wolfgang Katschner, Ton Koopman és Gerd Uecker mesterkurzusain is tanult. Ezenkívül mi szükséges még ahhoz, hogy valaki jó énekes legyen?

–  Közönségszeretet, érzelmek és a tehetség mellett nagy fegyelem szükséges a fizikai felkészüléshez, a légzési gyakorlatok rendszeres végzéséhez. Aki profi énekes, zenész, az állandóan sportol.

Milyen tervei vannak?

–  2015 óta szabadúszó vagyok. Sokat utazom. Vannak olyan külföldi projektumjaim, amelyeket szeretnék a hazámban is bemutatni, hogy a fiatal nemzedékeknek a szakmámban nyújtsak valamit. Azoknak, akiknek nem volt lehetőségük valami mást látniuk, hallaniuk – mondta Radoslava Vorgić.