2024. április 19., péntek
65. STERIJA JÁTÉKOK

Végre fesztivál színházban!

Kezdetét vette a többször elnapolt 65. Sterija Játékok. A  székvárosban folyik, és október 4-éig tart.  Bevonult a közönség is a színházba – emelte ki  köszöntőjében örömmel  Branka Petrović Fehmiu színművésznő, aki szombaton este ünnepélyesen megnyitotta a  drámafesztivált  a Szerb Nemzeti Színházban. A Sterija Játékok Jovan Sterija Popović jeles szerb, verseci születésű vígjátékíró nevét viseli. A rendezvényt az idén a járványhelyzet miatt  többször elnapolták. Nem jött el  Újvidékre a Pesti Magyar Színház  társulata,  hogy előadja A maratonfutók tiszteletkört futnak c.  produkcióját, melyet  Dušan Kovačević szövege alapján Paolo Magelli rendezett.

A Smederevo 1941. című produkció színészei (Bozsoki Valéria felvétele)

A Smederevo 1941. című produkció színészei (Bozsoki Valéria felvétele)

Versenykategóriában nyitóelőadásként a Szerb Nemzeti Színház a Smederevo 1941 c. darabot mutatta be.  A rendező Ana Đorđević ezt a produkciót a színház azon színművészei emlékének szentelte, akik 1941. június 5-én a smederevói (Szendrő) robbanás alkalmával életüket vesztették. A darab bemutatója itt volt egy évvel ezelőtt a Szerb Nemzeti Színházban.

Az említett nagy  tragédiában, amikor a fegyver- és üzemanyagraktár felrobbant, a Szerb Nemzeti Színház a Dunai Bánság Nemzeti  Színháza (Narodno pozorište Dunavske banovine) nevet viselte. A fegyvert a nácik a rövid ideig tartó áprilisi háborúban vették el a legyőzött Jugoszláv Királyság hadseregétől. A robbanás Szendrő városát elpusztította, de az okát mindmáig nem sikerült kideríteni.

Meggyőzően alakította szerepét a darabban Tanja Pjevac, Milan Kovačević, Gordana Đurđević Dimić, Alisa Lacko, Jovana Mišković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Tijana Marković, Milovan Filipović és  Marko Savković. Az egyszerű, funkcionális díszlet Željko Piškorić, a jelmezek Marina Sremac, a zene Draško Adžić komponista, a szöveg Ana Đorđević rendezőnő és Nikolina Đukanović dramaturg  munkáját dicséri, az előadás üzenetét emeli ki. A szöveg és az előadás  a történelmi esemény egészével foglalkozik, különösképpen pedig a tragikusan életüket vesztett színészekre fókuszál.

A fesztivál közönsége vasárnap este a Ki ölte meg Janis Joplint? c. előadást nézhette meg a Szerb  Nemzeti Színháznak az OPENS-szel megvalósított koprodukcióban, ma, hétfőn pedig a Gusztáv a hibás mindenért c. darabot  láthatja majd a késő esti órákban Kokan Mladenović rendezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának  előadásában.