2024. április 25., csütörtök

Szilágyi: Kiválóan vizsgázott a magyarság

Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa beszédet mond az egri konferencián (Fotó: MTI)

Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa beszédet mond az egri konferencián (Fotó: MTI)

Az egész magyarság kiválóan vizsgázott a nemzeti összetartozás évében összetartásból, segítségadásból, a közösségek közötti összefogásból, így 2020 a nemzeti szolidaritás éve is lett – mondta a koronavírus-járványra utalva a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Vasárnapi Iskola Alapítvány konferenciáján szombaton Egerben. Szilágyi Péter hozzáfűzte: 2010 után volt arra forrás és politikai felhatalmazás, hogy elkezdjék építeni a Kárpát-medencében és a diaszpórában élőkkel a kapcsolatokat. Emlékeztetett arra is, hogy a tíz éve megkezdett folyamat részeként 32 ország száz szervezetének részvételével hozták létre a Magyar Diaszpóra Tanácsot.

Előadásában kitért arra is, hogy a koronavírus felülírta az idei programterveket a nemzettársakkal való kapcsolattartásban, de nem írhatta felül azt a szándékot, hogy „a világban élő magyarsággal tartsuk a kapcsolatot”. A kapcsolattartás kiemelt területei között elsőként említette az oktatást. Elmondta: „250 hétvégi iskolát tartunk számon, amelyek mindenhol jól szervezetten, kiegyensúlyozottan működnek.”
Az alapítvány éves tanácskozásán előadást tartott Pánczél Károly, az országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is. Hangsúlyozta: a pedagógusok „az emberek legszebb ügye felé fordulnak, a nemzet megtartása, mégpedig a szülőföldön való megtartása felé. Teszik ezt úgy, hogy a legnehezebb helyen végzik ezt a szolgálatot.”