2024. március 28., csütörtök

Demokráciából autoritarizmus?

Medjak: Szerbia eddig nem mutatta kellő határozottsággal az EU-csatlakozási szándékát

Szerbiában jelentősen megromlottak a demokratikus folyamatok – szögezte le a Kortárs Politikai Központ (Centar za savremene politike) A demokrácia állapota Szerbiában 2020 című jelentésében. A megítéléshez a leginkább a választások bojkottja, valamint a rendkívüli állapot meghirdetése járult hozzá, azzal hogy ezek nélkül is kimutatható volt a demokrácia visszaesése a társadalmunkban – jelentette ki Aleksandar Ivković a központ képviseletében.

Ivković A demokrácia helyzete Szerbiában: az EU-csatlakozás legnagyobb fékezője? elnevezésű videó-konferencián rámutatott, a korábbi jelentések mindegyike az azt megelőző jelentéshez viszonyítva a helyzet romlására mutatott rá, azzal, hogy a demokrácia romlása az utóbbi években lelassult, kivéve ezt az évet. A legutóbbi jelentések szerint a helyzet drámai képet mutat – közölte a Beta hírügynökség. A választásokat megelőző folyamatokkal érvelt, mint Ivković mondta, egyes esetekben rendkívül gyanúsak volt a választási listákat támogató aláírások begyűjtésének a körülményei, és sok esetben feltételezhető, hogy visszaéltek a polgárok személyes adataival. A választások napján kétszer több szabálytalanságot jegyeztek, mint 2016-ban, s ezt az is megerősíti, hogy a korábbi évekhez képest tízszer több választóhelyen kellett megismételni a választásokat.

Vladimir Medjak, a Szerb Európai Mozgalom képviseletében rámutatott, Szerbiában az egyik legnagyobb gond, hogy a törvény tiszteletben tartását is fejlődésként tüntetik fel, miközben a polgárok egyre rosszabbul élnek. Szerinte Szerbia nem mutatta eddig kellő határozottsággal az EU-csatlakozási szándékát, hozzátette ugyanakkor, hogy ez a megállapítás nemcsak a jelenlegi, de a korábbi, demokratikus opcióként mutatkozó hatalomra is igaz.

Boban Stojanović politológus rámutatott arra, hogy a 2020-as választások óta fennáll a teljes autoritarizmus kialakulásának veszélye. A helyzet rosszabbodását nemcsak a civil szervezetek látják, hanem Európa és a világ is.

VÁLASZTÁSI AUTOKRÁCIA

Az Új Párt megállapította, hogy miután a nemzetközi analízisek is arra mutatnak rá, hogy Szerbiában a demokrácia mértéke egyre csökken. Szavaik szerint Aleksandar Vučić rémuralma oda vezetett, hogy Szerbia már nem tartozik a demokratikus államok közé. Közleményükben rámutattak, hogy a Göteborgi Egyetemhez tartozó V-Dem Intézet a legutóbbi elemzésében megállapította, hogy Szerbiában az utóbbi 10 évben erősödik az autokrácia, és választási autokrácia címén Szerbiát a 179 ország közül a 139. helyre sorolták Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia után, sőt Koszovó is megelőzött minket.

EGYSÉGBEN AZ ERŐ

Az Új Párt gratulált a Szabad Polgárok Mozgalma új vezetőségének megválasztásához, és arra szólította fel az ellenzéki pártokat és a liberális elveket valló szervezeteket, hogy üljenek le tárgyalni, és együtt induljanak politikai harcba a jelenlegi hatalom ellen.

Közleményükben rámutatnak, hogy az ellenzéki politikai színtér szétzilált, így gyenge ahhoz, hogy szembeszálljon az erős politikai ellenféllel, a jelenlegi hatalommal, aki nem válogat az eszközeiben. Arra számítanak, hogy a Szabad Polgárok Mozgalma példát mutat majd ebben. Az Új Párton belül is választások várhatók, de biztosak abban, hogy az új vezetőség az eddig megkezdett folyamatot viszi majd tovább, egy világos liberális frontvonalban.