2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hosszabb nyitvatartás a vendéglátóhelyeken

Már Szlovéniába is korlátozások nélkül utazhatunk

A köztársasági egészségügyi válságstáb hétfőn a vendéglátóipari létesítmények munkaidejének a meghosszabbítását javasolta, azok zárt helyiségeinek a vonatkozásában. A válságstáb értékelése szerint, tekintettel a járványhelyzet stabilitására, megvannak a feltételei annak, hogy az éttermek és a kávézók mostantól zárt térben is 23 óráig fogadhassanak vendégeket. A kormányközlemény értelmében az említett javaslatra nem a járványügyi korlátozások enyhítéseként kell tekinteni. Az intézkedést azért hozták meg, mert szükségessé vált a munkaidőnek az évszakkal, illetve az időjárási viszonyokkal való összehangolása.

Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese az N1 tv hírösszeállítása szerint mindehhez azt is hozzátette, hogy a vendéglátóipari létesítményekben továbbra is hatályban vannak a távolságtartásra vonatkozó szabályok. A vendégek között, hacsak nem családtagokról van szó, legalább másfél méteres távolságot kell biztosítani.

A válságstáb ülése előtt olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy a testület támogathatja a napokban lemondott belgrádi könyvvásárhoz hasonló, gazdasági jellegű rendezvények, valamint konferenciák megtartását, és esetleg a kulturális jellegű rendezvények tekintetében is enyhíthet a korlátozásokon, ez azonban nem történt meg.

– Az utóbbi napokban elvégzett orvosi vizsgálatoknak, továbbá az újonnan azonosított fertőzötteknek, valamint a kórházban elhelyezett pácienseknek a száma derűlátásra ad okot, ám továbbra sincs helye a lazításnak. Minden egyes felelőtlen magatartás megmutatkozik a statisztikai mutatókban, legkésőbb két-három héten belül. Bármelyik tömeges rendezvény, valamint a védőmaszk zárt helyiségben való viselésének az elmulasztása veszélyt jelent az egészségre nézve – fogalmaz a kormányközlemény.

A köztársasági egészségügyi válságstáb és a kormány a vonatkozó törvények betartására kérte a polgárokat, külön kiemelve az egészségügyi dolgozókat, „akikre hatalmas teher hárul a járvány kezdete óta”. A statisztikai mutatók értelmében Szerbia, nem számítva Grönlandot és a Vatikánt, Európa azon országai, illetve területei közé tartozik, ahol jelenleg a legkedvezőbb a járványhelyzet – 6,94 megerősített eset 100 ezer lakosra –, ám ha a polgárok viselkedése nem marad felelősségteljes, ez nagyon gyorsan megváltozhat – közölte a válságstáb.

TESZT ÉS KARANTÉN NÉLKÜL SZLOVÉNIÁBA

Bővült azoknak az országoknak a listája, amelyekbe a szerbiai polgárok korlátozások nélkül utazhatnak be. Tegnaptól Szlovénia is azok közé az országok közé tartozik, amelyeknek a határátkelőin sem negatív koronavírustesztet nem követelnek a szerbiai polgároktól, sem vesztegzárra nem kötelezik őket, tekintettel arra, hogy az ország a zöld epidemiológiai listára helyezte Szerbiát. Mivel a két ország nem szomszédos egymással, felmerül a kérdés, hogy miként lehet a legegyszerűbben eljutni Szlovéniába, hiszen például Horvátország a nem európai uniós országok – egyebek mellett Szerbia – állampolgárainak a tekintetében csakis negatív PCR-teszt birtokában teszi lehetővé a beutazást. A horvát kormány honlapjának értelmében tranzit céljával a teszt elvégzése nélkül is be lehet utazni Horvátországba, abban az esetben, ha az utas olyan államot jelöl meg célországként, amelyik lehetővé teszi a beutazást és/vagy a tranzitot, és ha legkésőbb 12 óra leforgása alatt elhagyja az ország területét. Az utas csakis szükség esetén állhat meg Horvátország területén, és a célország irányába vezető legrövidebb útvonalon köteles közlekedni.

Montenegróba továbbra is valamelyik, 72 óránál nem korábban elvégzett koronavírusteszt eredményével lehet beutazni, ám érdemes számolni azzal, hogy a járványhelyzet romlásának okán – Európa egyik legkisebb országában jegyzik a legtöbb megerősített esetet 100 ezer lakosra – a szomszédos államban ma bizonyos helyi önkormányzatok területén az eddigiekhez képest szigorúbb korlátozások léptek hatályba. Október 12-éig Nikšić, Berane és Andrijevica területén mindennap 22 órától hajnali 5 óráig kijárási tilalom van hatályban, nem működhetnek a vendéglátóipari létesítmények, és amennyiben nem ugyanannak a családnak a tagjairól van szó, tilos bárkit meglátogatni az otthonában, míg Rožaje területén nem működhetnek a vendéglátóipari létesítmények, Budva, Kotor és Podgorica területén az éttermek és a kávázók 22 óráig fogadhatnak vendégeket, azzal, hogy egy asztalnál legfeljebb két személy foglalhat helyet. Nikšićben, tiltakozva az említett korlátozások foganatosítása ellen utcára vonultak a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai és alkalmazottjai.

A szomszédos országok tekintetében azt is érdemes megemlíteni, hogy a Večernje novosti egyelőre nem hivatalos értesülései szerint Görögország határai október 1-je után is zárva maradnak a szerbiai polgárok előtt.

30 FERTŐZÖTT – 1 ELHUNYT

A hétfői járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 5268 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 30-nak az eredménye volt pozitív (0,56 százalék). Lélegeztetőgépen 20 páciens van. Az említett 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, s ezzel 748-ra nőtt az elhunytak száma; a  halálozási arány 2,24 százalék. Jelenleg 279 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 120 363 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 33 414 koronavírus-megbetegedést jegyeztek. A Blic értesülései szerint a 30 újonnan azonosított fertőzött közül 21 belgrádi illetékességű.