2024. április 19., péntek

Enyhült a járványhelyzet az országban

Egy személy vesztette életét a koronavírus miatt

A hétvégén ismét csökkent a regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A 3.138 tesztelt személy közül 72-nél mutatták ki a vírus jelenlétét. Eddig összesen 33.384 fertőzött esetet jegyeztek fel. Szombaton egy személy vesztette életét a vírus következtében, és ezzel 747-re nőtt a járvány okozta halálesetek száma Szerbiában. Jelenleg 274 személyt kezelnek kórházban, és 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Kraljevó területén a tegnapi délután eredmények alapján összesen három új beteget jegyeztek be. A járvány kezdete óta hivatalosan 1410 fertőzéses esetet erősítettek meg.

A tegnap közzétett adatok szerint a vranjei kórházban összesen 12 beteget ápolnak, ebből három személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A betegek között nincs gyerek, a város honlapja szerint 168 szabad kórházi ágy van az intézményben.

A szociális intézményekben és az idősek otthonában összesen 73 fertőzöttet tartanak nyilván. A legfrissebb adatok szerint 54 bentlakónál és 19 alkalmazottnál mutatták ki a vírus jelenlétét.

A čačaki kórházban az elmúlt két napban nem jegyeztek újabb vírussal fertőzött személyt. Jelenleg összesen nyolc koronavírusos beteget ápolnak az intézményben.

A Nyugat-Balkánon a hétvégén 725-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenhárommal a halálos áldozatok száma.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be mától Montenegró három városában, Nikšićben, Beranében és Andrijevicán a kedvezőtlen járványügyi mutatók miatt. A kijárási tilalom mindennap 22 és reggel 5 óra között lesz érvényben. Emellett bezárták a vendéglátóhelyeket, és megtiltották a családi és baráti látogatásokat is, egy-egy lakásban csak az adott család tagjai tartózkodhatnak. A tegnapi adatok szerint összesen 3.700 a fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában 123 új fertőzöttet regisztráltak a tegnapi nap során. Két személy életét vesztette.

A Szerb Köztársaság területén összesen 369 laboratóriumi mintát vizsgáltak meg, és 61 embernél jegyezték be a koronavírus jelenlétét. Egy halálesetet jelentettek a közegészségügyi intézetnek.

Az elmúlt 24 órában Észak-Macedóniában 148 új koronavírusos esetet jegyeztek be, a vizsgált 1224 állampolgár közül három ember meghalt. Jelenleg 2323 az aktív esetek száma, és 65 beteg gyógyult meg a hétvégén.