2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR

Kizsuppolták a menekülteket

Pénteken hajnalban rendőrségi akció keretében előállították a sikarai befogadóközponton kívül tartózkodó migránsok nagyobb csoportját. Az akció a Mosztonga sportcsarnok és a csütörtökön bezárt szabadtéri uszoda környékén kezdődött, ahol mintegy ötven migránst gyűjtöttek be, és a rendőrségi ellenőrzést követően autóbuszba ültették őket. A következő helyszín a vasútállomás környéke volt, ott úgyszintén félszáz migráns került elő az épületekből és a forgalmon kívüli szerelvényekből.

A befogadóközpont Zomborban (Archívum: Fekete J. József felvétele)

A befogadóközpont Zomborban (Archívum: Fekete J. József felvétele)

A városban illegálisan tartózkodó migránsokat begyűjtő akció központi helyszíne a befogadóközpont környéke volt. Ott a becslések szerint mintegy kétszáz fiatal férfit gyűjtöttek össze a táboron kívüli sátrakból és az erdőből. Délelőtt kilenc órakor kezdték el a városközpont átfésülését. Az összesen mintegy félezer migránst a nap folyamán a preševói táborba szállították.

Az UNHCR legutóbbi jelentése szerint a sikarai befogadóközpontban augusztus végén valamivel több mint 750 migráns volt elhelyezve, becslések szerint még legalább ennyi kóborolt a város környékén.