2024. március 29., péntek

Elfogadták az újvidéki művelődési intézmények ötéves tervét

Szeptemberben volt négy éve annak, hogy elfogadták Újvidék Művelődési Stratégiájának a 10 éves tervét (2016–2026). Ezzel kapcsolatban kollégiumot tartott Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja. A városháza ünnepi termében bemutatták a Projekt 33 eredményeit, amely a város ötéves kulturális stratégiáját tartalmazza. A régióban csak Újvidéken dolgoztak ki hasonló, átfogó kulturális tervet, merthogy minden városi kulturális intézménynek ötéves kidolgozott stratégiája volt. A Projekt 33 kezdeményezője a városi kulturális tanács volt, megvalósításának ideje alatt szorosan együttműködtek a Novi Sad 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alappal, amely a terv kidolgozásáért volt felelős. A projektum partnere volt még a tartományi kulturális titkárság, a Belgrádi Művészeti Egyetem UNESCO katedrája pedig az oktatási tartalmakkal volt megbízva.

– Újvidék Művelődési Stratégiája keretében a Projekt 33-nak többek között az volt a célja, hogy minden hazai és több külföldi kulturális intézmény dolgozója együttműködjön, és mondhatom, kitűnő eredményeket értünk el. Az intézmények kiválóan együttműködtek a projekt során megtartott műhelymunkák, szemináriumok és mentori találkozók szervezőivel. A találkozókon, kerekasztal-beszélgetéseken, paneleken a résztvevők többek között megvitatták a modern kommunikáció, a kultúra új irányvonalainak témáit. Rendkívül elégedett vagyok azzal, hogy egy ilyen komplex projektet sikeresen megvalósítottunk, és hogy olyan jövőbeli stratégiákat dolgoztunk ki, amelyek lehetővé teszik majd a kulturális intézmények számára a kibontakozást – mondta Rožić, és gratulált a projektum résztvevőinek.

A Projekt 33-ról készült kétnyelvű kiadványban összefoglalták a az újvidéki kulturális intézmények stratégiáját, a projektum fázisait és céljait, valamint tartalmazza a megvalósított programokat is. A kollégiumon elmondták, hogy a kulturális intézmények több száz tagja vett részt a projektumban, a terv megvalósítása nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Újvidék Európa kulturális fővárosává válhasson.