Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Állják a sarat

Fél éve szembesült a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet a koronavírus okozta kihívásokkal

K.P.D.

2020. szeptember 26., 14:41

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-elleni védekezés okozta bonyodalmak nem kis megpróbáltatás elé állították az egészségügyi és a szociális intézményeket. A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet mindez idáig példásan vette az akadályokat, ami elsősorban az ott dolgozók odaadó helytállásának tudható be – hangsúlyozta Majláth Béla, az intézmény igazgatója.

Útépítés és útfelújítás az Otthonban

Útépítés és útfelújítás az Otthonban

– Körülbelül fél évvel ezelőtt robbant ránk a rendkívüli állapot, illetve a vírushelyzet súlyosbodása, és ha összegeznünk kellene az elmúlt időszakot, akkor elmondhatom, hogy sikerült megóvnunk az intézetünket. Ami nagyon fontos, hogy mindez idáig nem került a vírus az Otthon kerítésén belülre. Fontos kiemelnem, ehhez a sikerhez hozzátartozik az is, hogy a köztársasági szervektől, illetve a tartományi alapítónktól megkaptunk minden eszközt a védekezéshez, mind a fertőtlenítőszereket, mind az egyéb egészségvédelmi eszközöket. A másik nagyon fontos dolog, hogy nagy hálával tartozunk a dolgozóinknak, mert a rendkívül komoly önfegyelmet gyakorló, magas szakmaiságot mutató hozzáállásukkal is sikerült ezt az eredményt elérni – mondta el Majláth, aki hozzátette azt is, egyelőre még sincs okuk  nyugalomra, hiszen semmilyen jel nem utal arra, hogy a nehezén túl lennének.

– A vírus elleni védekezés nem csak az intézményünk rendszerbeli szervezésébe hozott változásokat, a látogatások tekintetében is korlátozásokat voltunk kénytelenek bevezetni. Így a minisztériumi rendelettel összhangban tartjuk be a ránk vonatkozó szabályokat. Tehát a családlátogatás nagyon rövid ideig tarthat, kültéren kell megszervezni, amennyiben ezt az időjárási viszonyok megengedik. Semmilyen testi kontaktus nem lehet kliensünk és hozzátartozója között. Ami még újítást, ugyanakkor kihívást is hozott számunkra, hogy a klienseink nem hagyhatják el az intézet területét. Nekünk szerencsénk van, hogy az Otthon 4 hektáron terül el, így bentlakóink szabad mozgása, sportigénye, szabadidős tevékenysége teljes mértékben megvalósítható. Igyekszünk klienseinkkel minél többet foglalkozni, ne éljék meg negatívan, hogy nem tudnak a faluba kimenni, vagy hazamenni a hozzátartozójukkal. Munkatársaim mindent megtesznek annak érdekében, hogy enyhítsék az ebből óhatatlanul keletkező feszültségeket.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy a vírushelyzet mennyire befolyásolta az Otthon fejlesztési terveit.

– A vírushelyzet minden tervünkre, elképzelésünkre kihatott az elmúlt hónapokban, ennek ellenére nem álltunk le a fejlesztésekkel. Sikerült felújítanunk intézetünk belső úthálózatának egy részét, illetve volt, ahol újat építettünk ki, erre 4 millió dinár állt a rendelkezésünkre. Továbbá egy 20 millió dináros beruházás is elő volt irányozva erre az évre, de már most látjuk, hogy átcsúszik a következő évre – tudtuk meg az igazgatótól, aki elmondta azt is, hogy a közeljövőben várják a tartománytól ígért 2 millió 300 ezer dinár értékű fejlesztés megvalósulását.

– Intézetünk ambulanciája hamarosan egy univerzális ultrahang-készülékkel korszerűsödik, ami a számos előnye mellett mobil is, s ez számunkra rendkívül előnyös felhasználási feltétel. Ezzel növeljük majd a helyszíni egészségügyi ellátás színvonalát, illetve naprakész, frissebb diagnosztikát tudunk elvégezni, anélkül, hogy az intézményben lakók biztonságát kockáztatva bárkinek is el kellene hagynia az Otthon területét – tudtuk meg az igazgatótól, aki rámutatott arra, hogy a helyzetre való tekintettel igyekeztek az év folyamán úgy megszervezni a munkát, hogy a megnövekedett feladatokat el tudja látni az intézmény.

– Még ideális körülmények között is munkaerőhiánnyal küzdünk, s ezt ez a rendkívüli helyzet hatványozottan megmutatja. Még egyszer hangsúlyozom, hogy az intézményünk működésének sikere a dolgozók helytállásának is köszönhető, ezért azokat a szolgáltatásokat, amik alapvetően jellemzik az Otthon belső működését, sikerült megszerveznünk, mind az ápolás, egészségvédelem és a szocializáció terén – zárta gondolatát Majláth Béla igazgató, akitől megtudtuk, hogy az intézményben még van szabad kapacitás, ami a kliensek felvételét illeti. Azzal a kitétellel, hogy az esetükben szokványos dokumentumok mellé át kell adni egy a koronavírus-mentességet igazoló, naprakész PCR-tesztet is.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége