2024. április 23., kedd

„Nem üres választási ígéretek voltak”

Dr. Pásztor Bálint és mgr. Újhelyi Ákos látogatása Radanovácon, Hajdújáráson és Csantavéren
Pásztor Bálint Besze Erzsébettel beszélget az Ókér utcában (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint Besze Erzsébettel beszélget az Ókér utcában (Gergely Árpád felvétele)

 Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, frakcióvezetője és mgr. Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselő pénteken Radanovácon, Hajdújáráson és Csantavéren tett látogatást. A képviselők a településeken megtekintették azokat a befejezett projektumokat, amelyeknek a kivitelezése júniusban, a választási kampány során kezdődött meg. Meglátogatták tehát a nemrégiben kiaszfaltozott radanaváci Ókér utcában, a hajdújárási Boris Kidrič utcában, valamint a Csantavér központjában kiépített parkolót, amely több mint harminc autó parkolását teszi egyszerűbbé. Mindeközben elbeszélgettek a helybeli lakosokkal. Emellett a napokban a Vasutastelepülés helyi közösségben, a Tölgy utcában is elkezdődnek az infrastrukturális beruházások kivitelezési munkálatai, illetve Hajdújáráson is megkezdődik a Királyhalmára vezető kerékpárút kiépítése. Pásztor Bálint a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a négy projektum összértéke 40 millió dinár, és Szabadka város költségvetéséből fedezték.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, frakcióvezetője és mgr. Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselő a körútjuk elején az újonnan kiaszfaltozott Ókér utcát tekintetták meg Radanovácon. Az eseményen jelen volt többek között Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Magosi Zsuzsanna, a polgármester segédje, Brezovszki Roland, a VMSZ radanováci helyi szervezetének elnöke és Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke. Pásztor Bálint az utcában megtartott sajtótájékoztatón a Szabadkán nemrégiben befejezett projektumokról számolt be.

– Négy projektumot kezdtünk el június közepén, a kampány során. Akkor arról beszéltünk, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a városközponttól távolabb eső helyi közösségek kommunális infrastruktúrája is fejlődjön. A négy projektumunknak ez a célja: a radanováci Ókér utca, a hajdújárási Boris Kidrič utca és a Vasutastelepülés helyi közösségben található Tölgy utca kiaszfaltozása, valamint a csantavéri parkolóhelyek kiépítése. Azért jöttünk el, hogy megnézzük, valóban befejeződtek-e ezek a projektumok, valamint hogy bebizonyosodjon, hogy ezek nem üres választási ígéretek voltak. A projektumok a város költségvetéséből valósultak meg. Az Ókér utca és a Boris Kidrič utca, valamint a csantavéri parkoló kiépítése befejeződött, a negyedik projektum megvalósítása, a Tölgyfa utca kiaszfaltozása, még félúton jár. Ez ugyanis egy bonyolultabb projektum. Az aszfaltozást megelőzően itt a vízvezeték cseréje is megtörténik majd. Itt befejeződött a tervezés, és ezekben a napokban kezdődik el a kivitelezés. Ez a négy projektum összesen valamivel több mint 40 millió dinár értékű. A jövőben is mindent megteszünk, hogy Szabadka és a hozzá tartozó települések polgárai XXI. századi életkörülményeket tapasztalhassanak a saját lakhelyükön, annak ellenére, hogy a város költségvetése a koronavírus-járvány következtében nincs a legjobb állapotban. Hatalmas, évtizedes a lemaradás, de szépen lassan, odafigyelve arra, hogy egyenrangúan fejlődjenek ezek a helyi közösségek, mindent megteszünk annak érdekében, hogy köztársasági és tartományi eszközöket is megmozgatva ezek a projektumok megvalósuljanak – nyilatkozta Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint, Kern Imre, Újhelyi Ákos és Sövény Rudolf a hajdújárási Boris Kidrič utca egyik lakójával beszélgetnek (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint, Kern Imre, Újhelyi Ákos és Sövény Rudolf a hajdújárási Boris Kidrič utca egyik lakójával beszélgetnek (Gergely Árpád felvétele)

A sajtótájékoztató után Pásztor Bálint elbeszélgetett az utcabeliekkel és a környéken lakó polgárokkal. Köztük volt Besze Erzsébet, radanováci lakos, aki a sajtó képviselőinek a következőket mondta:

– Az Ókér utca korábban nagyon rossz állapotban volt. Eső idején nem is lehetett ide behajtani. Annyi víz gyülemlett itt fel, hogy szinte fürdeni lehetett volna benne. Köszönjük, hogy kiaszfaltozták. Sokan laknak ezen a környéken, így nagyon jó, hogy megcsinálták az utcát. Erről beszélgettem Pásztor Bálinttal is – nyilatkozta Besze Erzsébet.

A tisztségviselők Radanovác után Hajdújárásra mentek, a nemrégiben kiaszfaltozott Boris Kidrič utcát tekintették meg. A képviselőket az utca lakói várták. Újhelyi Ákos a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy Hajdújáráson további fejlesztések várhatók.

– A Boris Kidrič utca korábban télen és esős időszakban járhatatlan volt. Az itt élő lakosok régóta kérik, hogy ezt a problémát orvosoljuk. Ezt most sikerült megoldani. Az utca 464 méter hosszúságban és három méter szélességben lett kiaszfaltozva. Emellett még két utca, az Iskola és a Dózsa György utca kiaszfaltozásának tervdokumentációja is elkészült, és ezekre a köztársasági költségvetésből próbálunk meg eszközöket előteremteni. Továbbá hamarosan elkezdődik a kerékpárút kiépítése is Hajdújáráson, a régi Rádió 90 épületétől a Buki hídig. Ezzel megnöveljük a közlekedés biztonságát, mivel ez egy igen forgalmas út – mondta Újhelyi Ákos.

Az új parkoló Csantavér központjában (Gergely Árpád felvétele)

Az új parkoló Csantavér központjában (Gergely Árpád felvétele)

A képviselők végül a Csantavér központjában kiépített parkolóhelyeket tekintették meg. A helyszínen András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke fogadta a vendégeket. A képviselők itt is elbeszélgettek a helyiekkel. Forgó Tihamér csantavéri lakos a sajtó képviselőihez szólva elmondta, hogy mit is jelent a parkolóhelyek kiépítése a településnek:

– A parkolóhelyek kialakítása megkönnyítette a parkolást az autósok számára, főleg vasárnap, amikor piac van Csantavéren, vagy amikor a lakodalmakat tartják. Ez már most érezhető, és ráadásul szép is a parkoló – magyarázta Forgó Tihamér.