2024. március 29., péntek

Hegyesi LITERAtúra 2020

Háromnapos irodalmi rendezvénysorozat Kishegyesen

Csütörtökön délután megkezdődött a hegyesi LITERAtúra elnevezésű, háromnapos irodalmi rendezvénysorozat. A programok sorát hagyományosan a Kishegyesi Könyvtár falán lévő Csépe-emléktábla megkoszorúzása indította, mely alkalomból Csépe Imrére és a többi kishegyesi vagy kishegyesi származású íróra, költőre emlékeztek.

Nemes Fekete Edit megkoszorúzza a Csépe-emléktáblát (Fotó: Lakatos János)

Nemes Fekete Edit megkoszorúzza a Csépe-emléktáblát (Fotó: Lakatos János)

Az emléktáblát elsőként Nemes Fekete Edit kerámiaművész, Kishegyes díszpolgára koszorúzta meg, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella, Kishegyes község önkormányzata nevében pedig Sándor István, Kishegyes alpolgármestere és Kerekes Zoltán tanácstag. A koszorúzás után könyvbemutatóra került sor a Tűzoltóotthonban. Ninkov Kovacsev Olga: Nemes Fekete Edit kerámiaművészete című könyve a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg, és a kerámiaművész alkotásaival, életpályájával foglalkozik. A bemutatón részt vett a szerző, Ninkov Kovacsev Olga, valamint Nemes Fekete Edit, Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója és dr. Silling István néprajzkutató.

Kovács Jolánka műfordítóval Hajvert Ákos beszélget (Fotó: Lakatos János)

Kovács Jolánka műfordítóval Hajvert Ákos beszélget (Fotó: Lakatos János)

A rendezvénysorozat pénteken délelőtt az Aranyeső Vers- és Prózamondó Találkozóval folytatódott, amit ez alkalommal a X. Arcok Üveg Mögött Műfordítások Vers- és Prózamondó Találkozójával egyben tartottak meg. A találkozón a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola diákjai vettek részt, kereken húszan. A diákok által bemutatott produkciókat a Farkas Hajnalka, Molnár Krekity Olga és Mess Attila összetételű zsűri értékelte. Mivel a találkozónak nem volt verseny jellege, nem hirdettek helyezetteket, és minden résztvevő jutalomban részesült. A zsűri viszont minden korosztályban kiemelt egy-egy fellépőt, akik felléptek az esti ünnepi műsoron. A 3–4 osztályos csoportban Kurnyák Zsófiát, az 5–6 osztályos csoportban Paróczi Dominika Dorinát és a 7–8 osztályos csoportban Gál Flórát emelték ki. Az esemény keretében a muzslyai Kovács Jolánka műfordítóval Hajvert Ákos beszélgetett a műfordításról. A találkozókat a Kishegyesi Könyvtár és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete közösen szervezte meg, a rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kishegyes község önkormányzata és a Tartományi Oktatási Titkárság támogatta.

A program pénteken este Magyar Szó-élőújsággal és a falu díszpolgári címének átadásával folytatódott. Erről bővebben lapunk hétfői számában olvashatnak. A találkozó utolsó programjára szombaton kerül sor. A színházteremben 19 órától a Zentai Magyar Kamaraszínház mutatja be A három aranygyűrű című zenés mesejátékot.

A  hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű, kistérségi rendezvénye.