2024. április 25., csütörtök
KÖZÉP-BÁNÁT

Egyedülálló kiadványt mutattak be Begaszentgyörgyön

Bánát vonatkozásában egy egyedülálló kiadvány jelent meg a Begaszentgyörgy önkormányzata, a községi képviselő-testület nemzeti közösségekkel megbízott tanácsa, valamint a Branko Radičević Könyvtár kiadásában. Eddig ugyanis nem jelent meg egy ilyen jellegű könyv, amely a begaszentgyörgyi falvak – összesen 12 település – migrációval kapcsolatos tényeit tárta volna fel az olvasó előtt.

A Történelmi migrációk Begaszentgyörgy község területén című kötet bemutatóján, amelyet pénteken délben tartottak meg a Park vendéglő kerthelyiségében elhangzott, hogy Bánát az elmúlt háromszáz évben a „népek országútja” volt, hiszen a törökök kiűzése után kezdték meg újra betelepíteni ezeket a tájakat. Olaszok, franciák, spanyolok, németek jöttek erre a vidékre, természetesen sokan nem is tudtak itt megkapaszkodni, és továbbmentek, másoknak viszont éppen a Bánát jelentette az otthonát. A három nyelven, szerb, magyar és román nyelven megjelentetett könyv a község lakosainak feltárja a saját és szomszédos közösségeknek a kialakulását, és talán éppen ez az a környezet, amelyről mintázni lehet a toleranciát, hiszen a többnemzetiségű Begaszentgyörgy községben mindig is tiszteletben tartották a másságot, a más nemzetek megbecsülése magas szinten volt, és e kötet még jobban hozzájárul ennek megértéséhez.

A példaértékű kiadvány nyilván országos szinten is egyedülálló, és mindenképpen pozitív, hogy a begaszentgyörgyi község illetékesei felismerték e kötet megjelentetésének a fontosságát.

A könyvbemutatón közreműködtek a szerzők közül hárman (nem tudott jelen lenni Szilágyi Mária), dr. Milan Micić, professzor dr. Németh Ferenc, valamint Mircea Lelea, bevezetőt pedig Vesna Ćuk, a begaszentgyörgyi Branko Radičević könyvtár volt igazgatója mondott.