2024. április 25., csütörtök
AUTÓ-MOTOROS SPORTOK

Elodázott történelem

A Formula–1-es Orosz Nagydíj hétvégéje előtt mindenki arra volt kíváncsi, Lewis Hamilton beállítja-e a F1-es győzelmi rekordot, végül azonban a futamot Valtteri Bottas nyerte meg, míg a brit vitás helyzetekbe keveredett.

A Szocsiba való utazással a szezon során először merészkedett el Európa határáig a Formula–1, és idén először jelent meg tekintélyes, tízezres nagyságrendű nézősereg is egy pályán. A 2014-es téli olimpia létesítményei között kanyargó aszfalton a Mercedes még önmagához képest is domináns volt az elmúlt években, a csapat így az elmúlt két zűrzavaros futam után most egy simább menetet remélt. Hamilton 91. futamgyőzelmére készült, hogy ezzel beérje Michael Schumacher sokáig befoghatatlannak tűnt rekordját, a hétvégéje azonban összeszedetlenül alakult, többször is magára hívta a versenybírók figyelmét. Az időmérőn kis híján a rajtrács második felébe sodródott, miután előbb egy szabálytalan kör, majd Sebastian Vettel autótörése miatt nem tudott mért időt futni – de megúszta ezt a veszélyt, és végül megszerezte a pole-t Max Verstappen és Valtteri Bottas előtt.

Hamilton aztán a rajt előtt furcsa vétséget követett el, csapata jóváhagyásával ugyanis kétszer végzett rajtgyakorlatot a bokszkijárat egy olyan pontjáról, ahonnan nem volt engedélyezett, emiatt tíz másodperc időbüntetés letöltésére kötelezték a futam során. A brit így hiába védekezte ki csapattársa támadását a startnál, büntetésével a kerékcseréje után visszaesett, taktikája pedig nem tette lehetővé, hogy a harmadik helynél előrébb végezzen. „Senkit nem veszélyeztettem, és milliószor csináltam már ilyet. Így próbálnak engem megállítani, de számítani is lehetett erre” – vádaskodott az autóból kiszállva a hatszoros bajnok, akinek két héttel ezelőtti, rasszizmusellenes akciója nyomán mostanra még azt is korlátozták, hogy milyen ruhában szabad felállni a dobogóra. Hamiltonnak először két büntetőpontot is kiosztottak, amivel kettőre került volna az egyfutamos eltiltást jelentő 12-höz, de pár órával a futam után mégis visszavonták ezeket, és inkább a csapatot sújtották pénzbírsággal, a precedens nélküli intézkedéssel komoly értetlenkedést okozva a paddockban.

A viszonylag eseménytelen futamon így Bottas szerezte meg idei második győzelmét Verstappen és Hamilton előtt, Sergio Pérez a pályán előzte meg a 4. helyért Daniel Ricciardót, míg Charles Leclerc 6. helye a Ferrari erősebb eredményei közé tartozik az utóbbi hónapokból.

Bár Hamilton rekordbeállítása elmaradt, egy másik fontos csúcsban utolérték a listavezetőt ezen a hétvégén: a 14. helyen célba érő Kimi Raikkönen 322. F1-es versenyén állt rajthoz, amivel beérte Rubens Barrichellót.

A hétvége fontos híre, hogy a Formula–1 vezérigazgatója, Chase Carey bejelentette, jövőre leköszön a posztjáról, feladatait pedig egy ismerős arcnak adja át: 2021-től Stefano Domenicali tér vissza a paddockba az F1 első embereként, aki 2008 és 2014 között a Ferrari csapatfőnöke volt, azóta pedig egy másik olasz autógyár, a Lamborghini főnökeként ténykedett. Ezzel a sport három fő döntéshozója egyaránt korábbi Ferrari-vezető lesz, hiszen Jean Todt az FIA elnökeként, Ross Brawn pedig az F1 sportszakmai vezetőjeként vállal nagy szerepet a szabályalkotásban. Ez viszont nem váltott ki ellenérzéseket, a csapatok örömmel fogadják Domenicali érkezését.

Az Orosz Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:34:00,364, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +7,7 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +22,7, 4. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) +30,5, 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +52,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 205 pont, 2. Bottas 161, 3. Verstappen 128, 4. Norris 65, 5. Albon 64 stb. Csapatok: 1. Mercedes 366 pont, 2. Red Bull 192, 3. McLaren 106, 4. Racing Point 104, 5. Renault 99 stb.

MOTOGP

A francia ismét az élen

A MotoGP Katalán Nagydíjának felvezetéseként Valentino Rossiról szóltak a hírek, miután végre véglegesítette szerződését a Petronas Yamahával, akikhez jövőre igazol át a gyári csapattól, így biztosítva, hogy legalább egy évig még a mezőnyben marad. És volt rá esély, hogy a futam után is Rossi kerüljön a szalagcímekbe, hiszen régen állt olyan közel 90. királykategóriás győzelméhez, mint most. A barcelonai pályán a Yamaháknak állt a zászló, mert bár a múlt heti győztes, Maverick Viñales visszaesett a rajt után, Rossi ott maradt a két Petronas, Fabio Quartararo és Franco Morbidelli nyomában az élen. Amikor Morbidelli hibázott a célegyenes végén, a Doktor feljött a második helyre, ám végül nem tudott támadni a győzelemért: a 24 körös futam 16. körében kicsúszott alóla a motor, és a kavicságyban kötött ki. Quartararo a szezonnyitó dupla óta először nyert, és visszaugrott a bajnokság élére, míg csapattársát a hajrában levadászta a két Suzuki a győzelem nélkül is bajnokesélyes Joan Mirrel és Álex Rinsszel. A hétvégét listavezetőként kezdő Andrea Dovizioso ráfizetett gyenge, 17. rajthelyére, mert az első körben ütközött Johann Zarcóval, és kiesett.

A kisebb kategóriákban a rokonok napja volt: a Moto2-ben Rossi féltestvére, Luca Marini nyert, a Moto3-ban pedig első alkalommal Darryn Binder, aki a MotoGP-ben futamgyőztes Brad öccse.

A Katalán Nagydíj végeredménye: 1. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) 40:33,176, 2. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +0,9 másodperc hátrány, 3. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +1,8, 4. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +2,8, 5. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +3,3 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 108 pont, 2. Mir 100, 3. Viñales 90, 4. Dovizioso 84, 5. Morbidelli 77 stb.

WTCR

Micheliszék bojkottja

A túraautó-világkupa az egyik legfélelmetesebb pályára, a 22 kilométeres nürburgringi Nordschleifére érkezett a következő két versenyére, ám a hétvégének egy drámai bejelentés adta meg az alaphangot: a Michelisz Norbertet is foglalkoztató Hyundai közölte, mind a négy autójával bojkottálja az eseményt. Döntésüket azzal magyarázták, hogy érzésük szerint az elmúlt két szezon bajnokaiként a sorozat szándékosan hátráltatja őket az „esélykiegyenlítő” szabályokkal és a büntetősúlyokkal, ráadásul néhány riválisuk felmentést kapott az egységes elektronikai rendszer használata alól is.

Tizenhat autó állt így fel a két háromkörös futam rajtrácsára, amelyekből az első esős körülmények között zajlott. A dobogós helyekért ezúttal is a Honda és a Lynk & Co autói küzdöttek, s mindkétszer a második helyről rajtoló versenyző nyert, miután az első körben megelőzte az éllovast. Így győzött előbb a Hondával Esteban Guerrieri Yvan Muller előtt, majd pedig a Lynk & Cóval Yann Ehrlacher Thed Björk előtt. Tassi Attila az első futamon még balesetezett a Hondával, a másodikon azonban bejött a harmadik helyre a szintén remekelő Mikel Azcona előtt, aki a Zengő Cupráját vezette.

Közben a WTCR vezetői megkezdték az egyeztetést a Hyundaijal a folytatásról – a koreai márka hiánya a következő futamon még fájóbb lehet, hiszen Michelisz hazai pályájára, a Hungaroringre érkezik a mezőny október 17-én, noha arról még nem született döntés, hogy nézőket beengednek-e majd a lelátóra.

A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 92 pont, 2. Girolami 61, 3. Björk 61, 4. Muller 60, 5. Coronel 45 stb.