2024. április 24., szerda
ÉDENKERT A TÁLBAN

A természet összes finomsága

Terítéken a szőlő

Nemcsak a járványok idején, hanem egyébként is, betegségek megelőzése érdekében sokan immunrendszerük erősítésén fáradoznak. Egyesek testsúlycsökkentés reményében vagy a szervezet méregtelenítése céljából egy-kéthetes kúrára szánják rá magukat, a pillanatnyi siker után azonban alig várják, hogy visszatérjenek a megszokott étrendjükhöz.

Városi gyermekként, majd felnőttként engem szinte minden vírusos megbetegedés és allergia megtalált. Amikor a „népszerű” candida is hosszú távon megkeserítette az életemet, áttértem a természetes, egészségmegőrző táplálkozásra. Heteken belül javult az állapotom, és két éve, amióta nyers vegán koszton vagyok, és természetesen most is sokat sétálok, mozgok, mint korábban tettem, minden betegség elkerült. Nem vagyok éhes, ideges, fáradékony, testileg-lelkileg-szellemileg jól érzem magam.

Soha ennyi és ilyen finomságot nem ettem. Igazi dínomdánom a javából!

Fotó: Bozsóki Valéria

Fotó: Bozsóki Valéria

Minden színben pompázó érett gyümölcsféle – a népmese megfogalmazásában – „mosolygó alma, csengő barack”, körte, szilva, eper, málna, szeder, görögdinnye, sárgadinnye, szőlő, őszibarack, sárgabarack, áfonya, kivi, narancs, banán, grapefruit, ananász, citrom…, továbbá sokféle zöldség – paradicsom, paprika, uborka, karfiol, zöldsaláta, cékla, kapor, torma, fekete retek, gyömbér, brokkoli és más káposztaféle, spenót, mángold, vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, cukkini, sütőtök… – kerül a tálamba. Aztán mák, csicseriborsó, nyers mogyoró, dió, mandula, tök-, napraforgó-, lenmag… extra szűz olívaolajjal, hidegen sajtolt lenolajjal… citromlével összekeverve stb. Nem kis adagok, hanem tápanyagban gazdag, bőséges és fantáziadús gyümölcs- és zöldségtálakat fogyasztok, reggelire, ebédre, vacsorára.

A piacon vagy a zöldségboltban két napra vásárolt néhányféle gyümölcsöt és zöldséget kombinálom, apróra vágva tálalva nyersen, frissen, kevéske csíráztatott maggal. Csak akkor pépesítek zöldség- és gyümölcsféléket olaj és citromlé, némi víz hozzáadásával… turmixgépben, amikor a testmozgás vagy a feladataim miatt alkalmasabb így elfogyasztani.

Fotó: Bozsóki Valéria

Fotó: Bozsóki Valéria

Ébredés után ½ citrom levéből facsart langyos limonádét iszom. Fél órával később reggelizek. A napi háromszori étkezés között 4 óra alatt a szervezetem feldolgozza, amivel megajándékoztam. Naponta összesen legalább 2 liternyi vizet, cukor nélküli teát fogyasztok fél órával az étkezés előtt és után. Sóra külön nincs szükség, mert azt a nyers táplálék tartalmazza.

Amikor kiválogattam azt, amit szemem-szám megkívánt, fotón meg is örökítettem, ötletet adva másoknak, hogy hasonlóan bátran kombinálják mindazt, ami megterem kertben, földben, fán. A nyersen vagy fagyasztott formában vásárolt gyümölcsöt, zöldséget hőkezelés nélkül fogyasztjuk… Először azokat, amelyeket különben is a legjobban szeretünk. Szükségtelen kalóriaszámolgatással bajlódnunk. Téli időben én például naponta 6 banánt megettem a többi finomsággal együtt. A bőséges adagok ellenére eleinte több kilót leadnak azok is, akik elégedettek voltak a testsúlyukkal. Miután a szervezet megszabadul a különféle mérgektől, ilyen étrenden élve visszakapjuk, illetve megtartjuk ideális testsúlyunkat. A súlyfölösleggel küszködők pedig örömmel tapasztalják, hogy „koplalás nélkül” egyre jobban érzik magukat, és látják, ahogyan külsőleg egyre arányosabbá válnak.

Fotó: Bozsóki Valéria

Fotó: Bozsóki Valéria

RECEPTEK

Vince-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 7 szőlőszem, 2 banán, 5 zöldsalátalevél, ¼ nyers cékla, 1 kisebb paprika, 1 gerezd fokhagyma, friss vagy szárított kapor, friss petrezselyem, kevés kurkumapor, 1 ek. lenmag, 2 ek. extra szűz olívaolaj, ½ citrom kifacsart leve.

Elkészítése: A szőlőt, salátát, céklát, paprikát, kaprot, petrezselymet megmossuk, a salátát összetépkedjük, a paprikát, fokhagymát összevágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a turmixgépbe tesszük, és pépesítjük. Ha hígabb keveréket szeretnénk, beleöntünk legfeljebb fél deci vizet. Nagy pohárba öntve tálaljuk.

Klára-tál

Hozzávalók (egy személy részére): ½ cukkini, kevés lila káposzta, 2 paradicsom, ½ fej vöröshagyma, ½ paprika, 1 szőlőfürt, kevés őrölt fahéj, kevés őrölt bors, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 1 citrom kifacsart leve.

Elkészítése: Alapos mosás után a cukkinit spagetticsíkokra metéljük, a káposztát legyaluljuk, a hagymát és a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a fürtről leszedjük a szőlőszemeket. Az összeset egy nagy tálba tesszük, leöntjük citromlével, olajjal, majd borssal és fahéjjal ízesítjük, és jól összekeverjük. Hagyjuk összeérni az ízeket, majd a salátát szőlőszemekkel díszítjük.

Adél-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 1 alma, 1 sárgarépa, 1 krumpli, 4-5 levél zöldsaláta, kevés lila káposzta, ¼ cékla, kevés (friss vagy szárított) celler zöldje, kisebb fürt fekete szőlő, ½ citrom, 2 ek. extra szűz olívaolaj, ½–1 dl víz.

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megmossuk kefével, de az almát, sárgarépát és a krumplit nem hámozzuk meg. A szőlő kivételével mindent apróra vágunk, szeletelünk, a citromot kifacsarjuk. Mindent a turmixgépbe teszünk, hozzáadjuk az olívaolajat és a vizet, és pépesítjük. Ha kisebb a turmixgépünk, akkor a hozzávalókat két részben pépesítjük, és a kapott masszát egy nagyobb tálban összekeverjük, onnan üvegpohárba vagy tálkába öntjük. A fürtről leszedett szőlőszemekkel díszítjük.

Andor-tál

Hozzávalók (egy személy részére): 1 zöld szőlőfürt, 1 piros és 1 zöld paprika, 1 ek. kókuszolaj, 1 tk. fokhagymapor, ½ citrom leve, 2 mángoldlevél, 1 reszelt sárgarépa, kevés reszelt gyömbér.

Elkészítése: Mindent alaposan megmosunk. A paprikát csíkokra vágjuk, a többi zöldségfélével, citromlével, olajjal összekeverjük, és szőlőszemekkel díszítjük.

Nyitókép: Fotó: Bozsóki Valéria