2024. április 25., csütörtök
EGY GYAKORLÓ ANYUKA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Betűháború

Napi rendszerességgel vívják meg csatáikat nálunk a betűk. Hadszínterük változik: általában a Dávid trónörökös által birtokolt kék királyságban harcolnak, de Emőke hadvezér bordó mezején is lankadatlan lelkesedéssel küzdenek a népszaporulat ellen. A legnagyobb összetűzések mégis egy szinttel lejjebb zajlanak: a csupán két négyzetméternyi barna ebédlőasztalon világraszóló csatakiáltással érvényesítik jogaikat a Nyomtatott, Írott, Kis- és Nagybetűk. És akkor még nem is szóltam az egyre terebélyesedő digitális hatalom erejéről, amelynek jóvoltából az Elektronikus betűk rendszeresen legyőzik a hagyománytisztelő Kézzel írottakat. A háború jelei ugyan már korábban is megmutatkoztak, de az igazi harc szeptember elsejétől zajlik...

BELHÁBORÚ A KÉK KIRÁLYSÁGBAN

Dávid egyre tapasztaltabb vezérnek bizonyul, így a különböző fajhoz tartozó egyedek odáig már eljutottak, hogy gyönyörűen fel tudnak sorakozni az Első Füzetemnek keresztelt városkában: a trónörökös parancsára kifogástalan rendbe vágják magukat a makulátlan formájú betűharcosok. A vezér már korábban eredményes béketárgyalásokat folytatott a Nyomtatott és Írott betűk között, így azok több mint fél éve egymást erősítve állnak ki a nyelvtani megszállókkal szemben. Jelenleg a legnagyobb csatákat a Kis- és Nagybetűk vívják, amelyek sehogyan sem akarnak fegyverszünetet kötni a háromvonalas csatamezőn.

– Na, akkor még egyszer: mit írunk nagybetűkkel?

– A neveket és a mondat kezdetét… – ismétli unottan ezredszerre is a trónörökös, és fehér megsemmisítő fegyverével már irtja is a helytelenül sorakozó Kisbetűt. Rövid idő múlva azonban a kis „a” újra legyőzi a nagyra nőtt párját: anna néni almát vesz.

– Anna néni egy tárgy?

– Nem.

– Egy állatfajta?

– Nem… – kuncog a nagymamira gondolva Dávid.

– Esetleg növény?

– Mondom, hogy nem!

– Hát akkor?!

– Ja, tényleg… – újra előveszi a szabálytalanságok ellen küzdő gumifegyverét, és irtja a szófogadatlan katonát.

– Ráadásul „Anna néni” a mondat elején van…

A Kis- és Nagybetűk harcát csak tovább fokozza az ékezetek háborúja. A trónörökös ugyanis nem mindig tudja kézben tartani a fránya vonalkák kóborlását. Sokszor csodálkozva veszi tudomásul, hogy a kár kar-rá válik, a vér-ből ver lesz, a kérek pedig egyszerű kerek formát ölt. Evés helyett éves is lett már az éhes gyerek, aki ahelyett, hogy eléd rakta volna a banánt, csodával határos módon éled-ni kezdett. Így sokszor a többszázéves bölcsességek is új értelmet kapnak: „Ki mint vét, úgy arat” – állítja a betűháborút vívó Dávid.

MEGOSZTOTT BORDÓ BIRODALOM

A bordó csatamezőn egész más jellegű harc folyik. Emőke irányításával ugyanis oly mértékben növekedett a népszaporulat, hogy a kínaiak is megirigyelhetik a túltengést. Leginkább a Kézzel írott betűk harcolnak a túlélésért: nyomornegyedekbe szorult egyedeiket ugyanis többszörös veszély fenyegeti. Túlszaporodásuk oly mértékű helyhiányhoz vezetett, amely miatt már a Bordó birodalom minden szegletébe kerül egy tenyérnagyságú, több száz egyedet magán cipelő fecni. A cédulák mégsem juthatnak önigazgatási jogokhoz, hisz mennyiségük miatt elsősorban a fennmaradásért kell küzdeniük. Egy-két csoportosulásnak már sikerült többéves tisztogatást is átvészelnie, ám a hadvezér hétről-hétre oly mennyiségű nyomornegyedeket halmoz fel, amelyek leple alatt lehetetlen érvényesülni.

A Kézzel írott betűk legújabban az Anatómia és az Állattenyésztés gyűjtőállomásokon próbálnak értelmet találni létüknek, ahol felsőbb hatalmak kényszerítésére kezdtek el szaporodni. A hatalomváltáskor ugyanis állat-egészségügyi szakemberek irányítása alá került a hadvezér, aki azóta lankadatlan kedvvel szaporítja a Kézzel írott, különleges bánásmódban részesülő egyedeket. Számukra ugyanis egy egész polcnyi hely szabadult fel a Bordó birodalomban. Ők még reménykedhetnek abban, hogy egyszer akár önigazgatással is rendelkezhetnek, elkerülve a társaik nyomorúságos sorsát.

Az Emőke birodalmában megbúvó Kézzel írott betűk bizonytalanságát az is növeli, hogy rendszeresen alul maradnak az Elektronikus társaikkal folytatott csatákban: a digitális tér egyedeinek nagy előnye ugyanis, hogy a hadvezér könnyen manipulálhat létezésükkel. A célnak megfelelően egy szempillantás alatt át tudnak alakulni hivatalos nyilatkozatból titkos gondolatokká, haragos dühkitörésből szelíd hízelgéssé, vagy éppen tartózkodó kinyilvánulássá. Rugalmasságuk miatt a felső tízezrek kiváltságait élvezik a Bordó birodalomban: általuk érvényesíti leginkább hatalmát az uruk és parancsolójuk.

Legutóbb is az Elektronikus betűk több száz kombinációjával és variációjával született meg az a remekmű, amelyben önmagát méltatta a hadvezér: Emőke megírta élete első önéletrajzát. A mű egy pályázatra készült, és kiválóan jellemezte a betűbirodalom urát. A hadvezér a katonái által szembesült erényeivel és korlátaival is, majd tapasztalataiból tanulva sikeres békeszerződést kötött az Elektronikus és a Kézzel írott betűk között. A kinyomtatott szöveget ugyanis „sajátkezűleg” is át kellett másolnia ahhoz, hogy megfeleljen a pályázati feltételeknek…

VESZTETT CSATÁK NYERTES HÁBORÚJA

A naponta zajló betűháború legtanulságosabb pillanatai akkor születnek, amikor a trónörökös a hadvezér nyomdokába szeretne lépni, és a korlátozott irányítóképességét az Elektronikus betűkre is ki kívánja terjeszteni. Nemrégiben egész ribillió lett egy vesztett csatából: a végsőkig elkeseredett Dávid reményvesztetten rohant le a lépcsőn azzal a hírrel, hogy a masinája nem tud magyarul írni! Ő ugyanis az Egy kutya négy élete filmet szerette volna nézni, de a keresőbe hiába írta be a főhős nevét, az csak szerbül dobott ki eredményeket. Pedig még Nagybetűvel is írta a híres kutyanevet!

A végén persze kiderült, hogy jól megtréfálták a trónörököst a betűharcosok: az angol Bailey-t Beli-re magyarosította a gyerek, aminek következtében a szerb kereső csupa fehérségre utaló dolgokat kínált fel a végletekig küzdő hercegemnek…

De sebaj: a különböző betűfajok nyelvtani buktatóival megküzdve, papírfecniken és képernyőn keresztül okulva megküzdünk mi a többnyelvűséggel is! A vesztett csaták pedig nyertes háborúhoz vezetnek, amikor a betűk sorát számmal minősítik, és újra 5-öst hoz haza a gyerek.