2024. április 19., péntek

Szigorít a rendőrség Párizsban

Megerősítik az utóbbi években elkövetett terrortámadások helyszíneinek a védelmét

A Chariel Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében pénteken hentesbárddal elkövetett iszlamista terrortámadások után Párizsban fokozták az utóbbi néhány évben elkövetett merényletek helyszíneinek hatósági ellenőrzését. A zsinagógák védelmét is megerősítik. 

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségénél történt pénteki támadás után a hatóságok fokozták azoknak a helyszíneknek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek terrortámadásokat hajtottak végre, illetve a zsinagógák őrzését is megerősítik. Gérald Darmanin francia belügyminiszter az intézkedések bejelentése után közölte: Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó, ezért a hatóságok még mindig hadban állnak az iszlamista fanatikusokkal.

Elmondta azt is, hogy az ominózus területek immár állandó védelemben részesülnek. Példaként említette azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubot, ahol tíz hónappal később három dzsihadista 89 embert mészárolt le. Hozzáfűzte: a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik.

A legutóbbi merénylet pénteken történt Párizsban, ahol egy férfi hentesbárddal megsebesített két járókelőt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében. A szerkesztőségben 2015-ben két iszlamista merénylő meggyilkolt tizenkét embert.

A pénteki támadás két sebesültjét kórházba szállították, életük nincs veszélyben. Az ellenük elkövetett bűncselekményt a belügyminiszter iszlamista terrorcselekménynek minősítette.

A feltételezett elkövetőt, egy pakisztáni születésű, 18 éves férfit a támadás helyszínétől ötszáz méterre sikerült elfogni; szombati kihallgatásán vállalta tettét, amelyet a nyomozást vezető ügyészség terrorista indíttatású emberölési kísérletnek minősített.

A gyanúsított három évvel ezelőtt, kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt (csavarhúzó volt nála), de figyelmeztetéssel elengedték.

Elfogtak még egy gyanúsítottat, egy 33 éves, algériai származású férfit is. A hatóságok azt vizsgálják, hogy milyen kapcsolat volt közte és a merénylő között. A Párizs egyik északkeleti városrészében tartott razziák során további öt embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylővel. Közülük egyet már szabadon engedtek.

A támadás fő gyanúsítottja a Charlie Hebdo hetilapon akart bosszút állni a Mohamed-karikatúrák újraközlése miatt. (Az újság szeptember 2-án jelentette meg a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, s ezért ismét fenyegetéseket kapott.) A támadó azt hitte, hogy a lap még mindig a régi helyén található. Tévedett, a szerkesztőség már másutt, egy titkos helyen működik.