2024. április 24., szerda

Káosztól tart a fehérorosz külügyminiszter

Ismét tömegtüntetést szervezett a fehérorosz ellenzék a hét végén, néhány nappal Alekszandr Lukasenko elnök váratlan beiktatása után. A résztvevők új elnökválasztást sürgettek, és követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását. A tiltakozást nők százai kezdték szombaton a fővárosban, Minszkben.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket. Minszk központját le is zárta, a közelben pedig rabszállító autók várakoztak.

A biztonsági erők korábban kemény kézzel igyekeztek leszámolni a demonstrációk résztvevőivel és szervezőivel, majd egy időre megenyhültek. Az utóbbi időben ismét egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre.

A rendőrség a hétvégén is használt könnygázt, vízágyút, fénygránátot és gumibotot a demonstrálók ellen, akik közül több mint 150-et őrizetbe is vett. Még bevásárlóközpontok elől is vittek el embereket, jóllehet ők nem is tüntettek. Utcai zenészeket is letartóztattak, de nekik sem volt közük a demonstrációkhoz.

Az augusztus 9-ei elnökválasztás óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a hivatalos győztes, Alekszandr Lukasenko államfő lemondását. A végeredmény szerint Lukasenkót a szavazatok 80,1 százalékával választották meg hatodik mandátumára. Fő vetélytársa, az ellenzéki Szvetlana Tyihanovszkaja a második helyen végzett a szavazatok alig több mint tíz százalékával, de támogatói szerint ténylegesen ő nyert. Lukasenko múlt szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött letette a hivatali esküt.

A tegnapi tüntetésre az ellenzék egyebek mellett azt tervezte, hogy jelképesen beiktatja elnöknek – a rezsim által litvániai száműzetésbe kényszerített – Tyihanovszkaját. Az ellenzéki vezető azt üzente, hogy együtt el tudják érni a közös célt: az új, tisztességes választást, amelynek eredményeképpen lehetséges lesz a hivatalos, legitim eskütétel is.

A fehérorosz külügyminiszter előzőleg azzal vádolta meg az ENSZ-közgyűlés ülésszakán országa nyugati szomszédjait, hogy káoszba és anarchiába akarják sodorni hazáját. Uladzimir Makej önmérsékletre és megfontoltságra intett, és arra figyelmeztetett, hogy a beavatkozás országa belügyeibe, valamint a külföld szankciói a kívánttal ellenkező hatást váltanak ki. Közölte: hazája jövőjét saját népe határozza meg civilizált párbeszéddel.