2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Kétmillióan is meghalhatnak

Németországban csúcson az új esetek száma – Kijárási tilalom montenegrói városokban

A kétmilliót is meghaladhatja a koronavírus halálos áldozatainak száma, mielőtt széles körben alkalmazzák a sikeres védőoltást. De akár többen is meghalhatnak, ha nem tesznek összehangolt lépéseket a járvány megfékezésére – állítja Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója.

Legalább kétmillió ember halálát okozhatja az új típusú koronavírus-járvány, amíg széles körben nem kezdik alkalmazni a védőoltást. De a járvány elleni intézkedések összehangolása híján a halálos áldozatok száma ennél magasabb is lehet – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója. Michael Ryan szerint ha nem cselekszünk, a kétmillió áldozat nemcsak elképzelhető, de sajnálatos módon nagyon is valószínű lesz.

Az igazgató az után beszélt erről, hogy kilenc hónappal a vírus kínai felfedezése óta a betegségben meghaltak száma megközelítette az egymilliót. Közölte: Európának még sokat kell dolgoznia a helyzet stabilizálása és a vírus terjedésének ellenőrzése érdekében.

A járvány (második hullámának) megfékezésére egyre több ország vezet be korlátozó intézkedéseket. Montenegró mától szigorít. Az intézkedések a településeken regisztrált fertőzöttek számától függően különböznek majd, ám a maszk viselése mindenhol kötelező lesz nyílt és zárt térben is az öt éven felülieknek. Három városban, Nikšićben, Beranéban és Andrijevicán pedig – 22 óra és 5 óra között – kijárási tilalmat vezetnek be (mától) mindaddig, amíg nem javul a járványhelyzet az adott településen.

A helyzet továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb, ahol a betegség már csaknem 205 ezer ember halálát okozta. A vírussal igazoltan fertőzöttek száma pedig már meghaladja a hétmilliót. Az elmúlt napokban elsősorban a nyugati parti és a középnyugati tagállamokban szaporodott meg az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Németországban is tovább erősödött a járvány második hulláma, az új fertőzések száma bő öt hónapja a legmagasabbra emelkedett. A napi új esetek száma egy hónapon belül ötödször lépte át a kétezret. Az utóbbi időben más járványügyi mutatók is romlottak.

A szövetségi kormány a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átalakításával is készül a járvány második hullámának megfékezésére. Angela Merkel kancellár szeptember 29-én egyeztet erről a tartományi kormányfőkkel. Az új stratégia október közepére készülhet el.

A járvány egyre nagyobb gondot okoz Nagy-Britanniában is. A kór ellen újabb egészségügyi óvintézkedéseket hirdettek a hatóságok, és ez sokaknak nem tetszik. Az újítás ellen ezrek tiltakoztak a hét végén Londonban. A rendőrök összecsaptak azokkal, akik vizespalackokkal és üvegekkel dobálták meg őket. Legalább három tüntető és négy rendőr megsérült, tíz embert őrizetbe vettek.

Boris Johnson brit miniszterelnök közben a világ vezetőinek összefogását javasolta a vírus ellen. Felvázolt egy tervet is arról, hogy miként lehetne megelőzni egy új világjárványt. Arra kérte az országokat, hogy hozzanak létre egy járvány-előrejelző globális rendszert.