2024. március 28., csütörtök

A harcok beszüntetésére szólítanak fel a világ vezetői

Összecsapások Hegyi Karabahban

Az örmény-azeri összecsapások beszüntetésére szólítottak fel vasárnap a világ vezetői, kivéve Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki országa támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője és az Európai Tanács az elsők között szólította fel a két országot a katonai lépések beszüntetésére. Hasonló felhívást tett közzé Szergej Lavrov orosz és Heiko Maas német külügyminiszter is.

Hadiállapotot és teljes katonai mozgósítást rendeltek el Örményországban, miután a hadsereg összecsapott az azerbajdzsáni haderővel az évtizedek óta vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban. Jereván szerint az azeriek nehéztüzérséggel támadtak célpontokat Hegyi-Karabahban, ahol a történtek miatt szintén rendkívüli állapotot vezettek be, és mozgósították a hadköteleseket. A régió székhelyén, Sztyepanakertben és a környező falvakban lövedékek csapódtak be, amelyek civilek halálát és sebesülését okozták, több ház pedig megrongálódott. Nikola Pasinjan örmény miniszterelnök közölte: a hadsereg egy ellenséges támadást hárított el. Kormánya szerint az örmény haderő „leszedett” négy azeri katonai helikoptert, 15 drónt, és kilőtt tíz páncélozott harcjárművet. A másik oldal ellenben azt állítja: katonai akciója ellencsapás volt, amellyel válaszolt arra, hogy az Örményország támogatta karabahi erők azeri célpontokat támadtak. Azerbajdzsán megerősítette: katonái fontos hadállásokat igyekeznek elfoglalni a Hegyi-Karabahban húzódó frontvonalon. Örményország és Azerbajdzsán 1991 óta hadban áll egymással az utóbbitól elszakadt, főként örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. A két ország között az elmúlt hónapokban kiújultak a határ menti összecsapások. İlham Əliyev azeri elnök szerint ezúttal az örmények kezdték a támadást. Több külföldi kormány és az EU a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, a szembenállóktól azt is kérték, hogy tárgyalásokon rendezzék a vitáikat. Moszkva jelezte: kész közvetíteni a helyzet normalizálása érdekében.