2024. április 24., szerda

Jog nem csak hétvégére

Megnyitotta kapuit a Vajdasági Magyar Jogász Egylet Ifjúsági Szakmai Hétvégéje

A társadalomtudományok szakértőivel és jogtudományhallgatókkal népesült be pénteken a Tarcal-hegységen található Ceptor Andrevlje rendezvényközpont. Ez a helyszín ad otthont a Vajdasági Magyar Jogász Egylet első szakmai hétvégéjének. A rendezvényen az akadémiai élet képviselői tartanak érdekfeszítő előadásokat a jogtudomány elméleti és gyakorlati oldaláról, ezt követően kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor. A szakmai hétvégén 12 fiatal jogász és joghallgató vesz részt.

Nyilas Mihály nyitotta meg a rendezvényt (Győri Norbert felvétele)

Nyilas Mihály nyitotta meg a rendezvényt (Győri Norbert felvétele)

– A rendezvény célja, kapcsolati hálózatok kiépítésének elősegítése a fiatal vajdasági magyar jogászok számára, olyan elméleti tudás ismertetése ez alatt a pár nap alatt, amelyre az intézményes keretek között kevesebb lehetőség adódik – nyilatkozta lapunknak Szedlár Erich, a rendezvény egyik szervezője.

A háromnapos rendezvényt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint az egylet elnöke nyitotta meg. Az ünnepélyes köszöntőt dr. Dudás Attila, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kar rendkívüli tanárának előadása követte a fogyasztóvédelem alapjairól, melyben a kellékszavatosságról és a jótállásról tudhattak meg többet az érdeklődők.

A tervek szerint ma, azaz szombaton Szilágyi Miklós ügyvéd tart előadást, valamint a hivatás gyakorlati oldaláról mesél a hallgatóságnak, majd dr. Lázár Zsolt, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Szociológia Tanszékének rendes tanára a posztmodern állapotról, valamint a jogszociológiai ismeretekbe nyújt betekintést. A rendezvény utolsó napján, vagyis vasárnap is izgalmas programok várnak az ifjúságra. Búcsú Árpád, az Óbecsei Alapfokú Bíróság bírája a büntetés-végrehajtásról, ennek gyakorlati eseteiről tart előadást. Ezt követően a szávaszentdemeteri (mitrovicai) börtönbe látogatnak a részvevők, ahol dr. Mészáros Zoltán történész előadását hallgathatják meg a büntetés-végrehajtás történelméről.

A szakmai hétvége nem múlhat el aktív pihenés nélkül. A szervezők erdei gyalogtúrát is szerveznek a résztvevőknek, velük Tarján Tobolka Albina ismerteti meg a Tarcal-hegység szépségeinek részleteit.

Az esemény megszervezése a járványügyi előírásokkal összhangban történik. A résztvevők száma korlátozott, a nagy érdeklődésre való tekintettel, a pénteki és szombati előadások a VMJE Facebook-oldalán is megtekinthetők.