2024. március 28., csütörtök

Meglátni a lehetőségeket

A nagy rendezvények elmaradtak, de a művelődési élet nem állt le Kishegyesen – Egy új kút fúrását finanszírozza a kishegyesi helyi közösség

 A kishegyesi magyar közösség szép reményekkel kezdte a 2020. évet. Mind a falu fejlesztése, mind a kulturális élet terén komoly terveik és elképzeléseik voltak, de jött a koronavírus okozta járványhelyzet, és a nagy volumenű rendezvények sorra elmaradtak, a tervek megvalósítását pedig halasztani kellett. Ennek ellenére mind a helyi közösség, mind a művelődési élet vezetői igyekeznek megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek a szigorítások ellenére megmaradtak.

A járványhelyzet ellenére zajlik az élet Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

A járványhelyzet ellenére zajlik az élet Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Az idén elmaradt a XX. Dombos Fest és a hagyományos Anna-napok rendezvénysorozat is, ami különösen gazdag programmal várta volna a vendégeket. Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a járványhelyzet kialakulása miatt nem igazán tudtak tervezni, de a munka mégsem állt le teljesen.

– A járványhelyzettől függően folynak a próbák és készülünk előadásokkal is, de semmit sem szeretnék elkiabálni, mert volt rá példa az idén, hogy függőben lévő folyamatok szakadtak meg. Márciustól júniusig teljes kiesésünk volt, mint más helyeken is. Nekünk az iskolával kell együttműködnünk, így ha az iskolában van tanítás, akkor mi is tudunk próbálni. A próbák most zajlanak, és mindazt, amit tavasszal elhalasztottunk, most próbáljuk bepótolni. Ha minden jól alakul, akkor vendégprodukcióink is lesznek, már október, november táján. Természetesen, a hagyományos karácsonyi műsorra is készülünk – számolt be a művelődési egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy az ősz során egy mesejátékot szerettek volna bemutatni, de ez nem jött össze, mert nem tudtak megfelelő mértékben próbálni a nyáron. Ettől függetlenül nem eseménytelen a szeptember, a héten Csonka Ferenc és zenekara tartott lemezbemutató koncertet, és sikerült megrendezni a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozatot is – emelte ki az elnök.

A művelődési egyesület több eseményt a kishegyesi helyi közösséggel közösen szervez – tudtuk meg Sipos Tibortól, a helyi közösség titkárától. Októberban közösen szervezik meg a megemlékezéseket, és ha lehetőség nyílik rá, a karácsonyi műsort is. Természetesen a helyi közösség fő feladata az infrastrukturális fejlesztés és a karbantartás – hangsúlyozta a titkár.

– Folytatjuk a villanyvezetékek közé benőtt ágak eltávolítását is. Jelenleg az Ady Endre utcában, a Moholi úton, valamint a Petőfi Sándor és a Babcsányi Sándor utcákban folyik a munka. Tervben van még a Széchenyi és az Arany János utca és a Kúlai út, és kisebb betonozások több helyszínen is. Ezt a munkát egy helyi vállalkozóval végeztetjük el, ilyen módon járdajavítást és kisebb útkátyúzásokat tudunk megoldani. A Komunál Közvállalattal közösen fogunk még árkot tisztítani, és ahol kell, ott az átfolyó gyűrűket is kitisztítjuk. Az idén már csak annyi munkát végzünk el, amennyit a költségvetés megenged – fogalmazott Sipos.

A saját tevékenységei mellett a helyi közösség részt vesz egy komolyabb beruházásban is – számolt be a titkár.

– A B3-as kúttal komoly gondok vannak, mert már nem tudja biztosítani a kellő vízmennyiséget. Emiatt a hétvégén csökkentik a kapacitását, de ez nem lesz elegendő megoldás, új kutat szükséges fúrni, aminek a költségéhez a helyi közösség is hozzájárul. Valószínűleg a meglévő B3-as kút is megmarad, és mellette fog megépülni az új kút, így biztosítva az elegendő vízmennyiséget – számolt be Sipos.