2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Egészséges és biztonságos termékek a piacon

Dr. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár szerdán a 24. Nemzetközi Ökológiai Tudományos Konferencia és a 11. az egészségügyi szempontból biztonságos élelem előállításának szentelt konferencia megnyitóján kijelentette, az állami szervek kötelessége azoknak az előfeltételeknek a megteremtése, amelyek lehetővé teszik az egészségre biztonságos termékek forgalmazását.

Dr. Vuk Radojević a konferencián (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Dr. Vuk Radojević a konferencián (Fotó: vojvodina.gov.rs)

– A tartományi kormány az illetékes tartományi titkárságon keresztül jelentős forrásokat különített el az egészségre biztonságos élelmiszerek biztosítása érdekében – emelte ki Radojević.

Az előző négy évben jelentős összegeket fordítottak az illegális hulladéklerakók mezőgazdasági területekről történő eltávolítására. Ily módon több mint 1,2 millió négyzetméternyi területet tisztítottak meg, ami hozzájárult a mezőgazdasági területek pusztulásának megállításához.

A biztonságos élelmiszerek előállításához szükséges feltételekre vonatkozóan Radojević hangsúlyozta, a tartományi kormány támogatja a szakértői tanácsadási szolgáltatásokat, elsősorban a mezőgazdasági előrejelzési szolgálatot, mely idejében felfedezi a különböző betegségeket, és megfelelő információkat és tanácsokat ad a mezőgazdasági termelőknek.

– Meggyőződésem, hogy a csaknem egymilliárd dinár, melyet a mezőgazdasági előrejelzési szolgálatba és a mezőgazdasági tanácsadásba fektettünk, jelentősen hozzájárult a szakmai feltételek javulásához – mondta.

A titkár szerint csökkenteni kell az antibiotikumok, a hormonok és mindazok arányát, amelyek negatívan befolyásolhatják a végterméket.

– Ezen a területen a mezőgazdasági szakszolgálatok tudnak megfelelő tanácsokat adni. Mindenképpen figyelembe kell venni a szakma és a tudomány szavát, mert a XXI. században nem bízhatjuk a mezőgazdasági termelést a véletlenre – nyomatékosította.

Kiemelte továbbá, az egészséges étel forgalmazásakor a lánc minden résztvevőjének felelősséget kell vállalnia, az őstermelőtől, a feldolgozóiparon át az eladókig.

A konferenciát a korábbi évekhez hasonlóan a Tartományi Természetvédelmi Intézetben rendezték meg, ez az ötödik éve annak, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete támogatta. A konferencián olyan témákat vitatnak meg, amelyek meghatározzák és befolyásolják az élelmiszer egészségvédelmét, mint például a környezeti viszonyok, a feldolgozási technológiák, a csomagolás, a szállítás, az oktatási, egészségügyi és jogi feltételek, illetve a fenntartható fejlődés.