2024. április 24., szerda

Az amerikaiak gazdagabbak, mint valaha

Történelmi csúcsot döntött az amerikai háztartások gazdagsága a második negyedévben a gazdasági mentőcsomag miatt, amelyet a koronavírus-járvány által előidézett válság enyhítésére hozott a szövetségi kormány – derült ki az amerikai központi bank (Fed) legújabb elemzéséből.  

Az amerikai háztartások és a nonprofit szervezetek összvagyona elérte a 119.000 milliárd dollárt a második negyedévben, amire eddig nem volt példa. Ez az összeg meghaladta az előző, 118.000 milliárd dolláros rekordot, amelyet a múlt év utolsó negyedévében jegyeztek fel, amikor is az Egyesült Államok gazdasága tíz év növekedés után a csúcson volt. 

A koronavírus-járvány azonban márciusban lesújtott az országra, és a karantén bevezetése azt eredményezte, hogy a háztartások gazdagsága 111.000 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben. Ennek következtében pedig az amerikai háztartások adóssága lassúbb ütemben emelkedett a második negyedévben – éves viszonylatban 0,5 százalékkal –, mint az év első három hónapjában, amikor 3,8 százalékkal nőtt. A helyzet azonban változhat a harmadik negyedévben. Az amerikaiak pénzügyi helyzete romlik, a csekkeket ugyanis már kifizették, egyes munkanélküliek már nem jogosultak a munkanélküli segélyre, amelyet hat hónapig folyamatosan kaptak, ezenfelül több millió személy még nem talált munkát.  

A Fehér Ház és a kongresszus tagjai már két hónapja vitatkoznak erről a témáról, és nem tudnak megegyezni az új gazdasági mentőcsomagról. A vállalkozások adóssága éves viszonylatban 14 százalékkal emelkedett, ami egy kicsivel kevesebb a második negyedévhez képest, amikor is az adósságuk 18,4 százalékot tett ki. Összehasonlításképp: a vállalatok adóssága legfeljebb 7,1 százalékkal nőtt az elmúlt években. Az amerikai kormány március végétől több milliárd dollárral segítette a háztartásokat és a vállalkozásokat a válság leküzdése érdekében. Az ország államadóssága 58,9 százalékkal emelkedett a második negyedévben az első negyedévi 11,4 százalékos növekedés után. Tavaly az államadósság 6,7 százalékkal nőtt.