2024. április 19., péntek

Szerbia iránt érdeklődnek a török vállalatok

Aleksandar Vučić Isztambulban gazdasági és politikai kérdésekben egyeztetett

Szerbia számára fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon és jól tudjon kommunikálni Törökországgal, hiszen egy egyre inkább meghatározó hatalomról van szó, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő isztambuli látogatása során, ahol Recep Tayyip Erdoğan meghívására négyszemközti beszélgetést folytatott Törökország elnökével a Földközi-tengert érintő gazdasági kérdésekről, valamint a Washingtonban aláírt megállapodásról.

Vučić a Pink Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, Szerbia törekszik arra, hogy a Koszovót érintő nézetkülönbségek ellenére, megőrizze jó kapcsolatát Törökországgal és fejlessze azt. Látogatásának célja is ezen alapult, a két ország együttműködésének megőrzésén, így Vučić azzal a kezdeményezéssel utazott Törökországba, hogy miután egyre több török vállalat ruházna be Szerbia területén, arra kéri majd török kollégáját, hogy Szerbia területén hozzanak létre egy ipari zónát.

Vučić elmondta, hogy a jó gazdasági viszony ápolásához szükség van a régió stabilitásának és a béke megőrzésére, így Erdoğan török elnökkel több politikai témát is érintettek. Mindenekelőtt szóba került a washingtoni megállapodás, amit a hónap elején Aleksandar Vučić és Avdullah Hoti, Koszovó kormányfője írtak alá a Fehér Házban.

Rámutatott, beszélgetésük során érintették a Földközi-tengeren zajló eseményeket, Törökország és Görögország viszonyát, amelyben fontos szerepet játszik az ENSZ 478-as és a 1244-es rezolúciója. Vučić kiemelte, a nézeteltéréseket párbeszéddel kell megoldani.

A Pink kérdésére válaszolva, miszerint Pristina nem szándékozik további tárgyalásokat folytatni a szerb községek közösségéről, hiszen mint kiemelték, a tárgyalásokat ennek kapcsán még 2013-ban befejezték, csupán arról hajlandóak tárgyalni, ami Koszovó függetlenségének elismerését érinti, Vučić elmondta, még ő sem tudja, hogy tud-e majd elmenni Brüsszelbe a jövő héten, hogy folytathassák a párbeszédet, de rámutatott, most történik mindaz, amire ő már figyelmeztette az EU képviselőit, vagyis a koszovói albánok nem gondolják, hogy a szerb lakosságnak bármiféle jogokat kell adni. Aggodalmának adott hangot, hogy amennyiben Szerbia elismerné Koszovó függetlenségét, megtörténne a 2004-ben lejátszódó forgatókönyv, amikor százezer szerb volt kénytelen elhagyni otthonát.

Vučić szerint Belgrád kész a párbeszéd folytatására, nem menekül előle. Hajlik a kompromisszumra, de véleménye szerint arra addig nem kerülhet sor, amíg a „pristinai fejekben nem következik be alapos és mély változás”.

Peter Stano, az EU szóvivője ma a Tanjug hírügynökségnek kijelentette, nem alakult ki válság a Belgrád–Pristina párbeszédben és a brüsszeli tárgyalás a megfelelő ütemben halad, hiszen mindkét fél hajlandóságot mutatott a párbeszéd folytatására. A tárgyalás részét képezi a szerb községek közösségének kérdése, hiszen minden szerződésben foglalt pontra megoldást kell találni, ám az nem lesz a hétfői szakértői találkozó napirendjén, viszont Stano elmondása szerint, Vučić és Hoti is tárgyalóasztalhoz ül majd.