2024. április 19., péntek

Elmarad a szerb-koszovói tárgyalások újabb fordulója

A legfrissebb értesülések szerint elmarad a jövő hét elejére Brüsszelben tervezett magas szintű tárgyalás Belgrád és Pristina között, noha Marko Đurić, a Koszovói Iroda vezetője csütörtökön este kijelentette: a szerb küldöttség hétfőn Brüsszelbe utazik, hogy folytassa a koszovói szerb vagyon visszaszármaztatásának lehetőségeiről megkezdett tárgyalásokat. 

– Most az a kulcsfontosságú, hogy Pristina tettekkel bizonyítsa készségét, hogy alkalmazza a Szerb Községek Közösségéről (ZSO/Zajednica srpskih opština) kötött megállapodást, és mi ezt minden alkalommal, minden szinten követelni fogjuk – állapította meg Đurić a B92 tudósítása szerint. 

Előzőleg Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök kijelentette, nem tudja, hogy megtartják-e hétfőn a találkozót, mert Szerbia követelte, hogy Koszovó fejezze ki készségét, hogy végrehajtja a ZSO létrehozásáról szóló megállapodást, míg Koszovó számára ezt a témát lezárták a 2013-as megállapodással. 

A tárgyalások előző menetében, szeptember 17-én, Pristina képviselői ellenezték a ZSO napirendre tűzését, Brüsszelből pedig azt üzenték nekik, hogy kötelesek alkalmazni a 2013-ban kötött megállapodást, mert erre nemzetközi kötelezettséget vállaltak. 

A koszovói politikusok véleménye szerint – írja a Novosti –, a Szerb Községek Közösségének nem lehet végrehajtói mandátuma, a megállapodások értelmében viszont a ZSO-t illetné az ellenőrzés a gazdasági fejlesztés, az oktatás, az egészségügy és a szociális védelem területén, továbbá saját elnöke, képviselő-testülete és tanácsa lenne. A szerb fél véleménye szerint a párbeszéd folytatásának feltétele, hogy érvényesítsék ezt a megállapodást