2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Készülnek az immunizációra

Egy hét telt el azóta, hogy a Montenegróból, Horvátországból, Albániából és Bosznia-Hercegovinából Szerbiába beutazó szerbiai állampolgárok egészségügyi ellenőrzés alatt állnak. Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjának értékelése szerint az elektronikus felügyeleti rendszer jól működik, „utóbbinak köszönhetően a 23 ezer hazautazó közül 36 esetében sikerült megállapítani az orvosi vizsgálat indokoltságát”. A jelenleg hatályos intézkedéseket nem tervezik szigorítani, ám szükség van az intézkedések betartásának a kifejezettebb ellenőrzésére, hogy októberben is sikerüljön megőrizni a kedvező járványhelyzetet, elsősorban az influenza elleni immunizáció miatt, emelte ki a szakértő a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, valamint elmondta, hogy Szerbia jelenleg 700 ezer adag influenza elleni védőoltással rendelkezik, ám ha szükség lesz rá, további oltóanyagot szereznek be, „mivel legalább 2 millió polgárnak kellene felvennie a védőoltást”.

Dr. Predrag Kon (Fotó: Beta)

A pénteki járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7422 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 75 eredménye volt pozitív (1 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 22 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 746-ra növekedett az elhunytaknak a száma, a halálozási arány 2,25 százalék. Jelenleg 276 személyt gyógykezelnek kórházban.

Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a helyzetelemző sajtótájékoztatón stabilnak miősítette a járványhelyzetet, majd elmondta, hogy Szerbia az újonnan azonosított fertőzések tekintetében, élen jár Európában, az óvintézkedések következetes betartásának köszönhetően. A szakértő azzal is elégedett, hogy a tanévkezdés óta csak elvétve jegyeztek fertőzést az iskolákban – 39 fertőzés az általános és 16 a középiskolákban. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár mindehhez azt is hozzátette, hogy Vajdaságban ugyanúgy stabil a járványhelyzet, mint mindenhol máshol az országban, „ám ahhoz, hogy a járvány ne lángoljon ismét fel, felelősségteljes magatartás szükséges a továbbiakban is”.