2024. március 29., péntek

Emberéleteket követelt az utolsó MiG–21

Nagyjavításon esett át, műszaki gondokkal küzdött korábban, mégis visszaállították a flottába

Pénteken délelőtt 9 óra körül lezuhant a Mali Zvornik közelében található Brasina faluban a Szerbiai Katonaság MiG–21-es repülőgépe. A pilóta, Z. V. (43) életét vesztette, ezt a Tanjug hírügynökségnek megerősítette az illető családja. Azt mondták, a szerencsétlenség azt követően történt, hogy a pilóta saját szülőfaluja, Donja Barina és a családi ház felett elrepült.

A szerencsétlenség azt követően történt, hogy a pilóta elrepült saját szülőfaluja és családi háza felett (Fotó: Beta)

A szerencsétlenség azt követően történt, hogy a pilóta elrepült saját szülőfaluja és családi háza felett (Fotó: Beta)

Segédpilóta is tartózkodott a fedélzeten, az első információk szerint katapultálta magát, később azonban Zoran Obradović šabaci kerületi ügyész megerősítette, hogy ő is meghalt. Megsérült az a brasinai helybéli lakos is, akinek az udvarába lezuhant a gép. A védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy rendes repülési feladatainak tett eleget Z. V., amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. A belgrádi sajtó azt is közölte, hogy a MiG–21-es gép 34 éves volt, a minisztérium állítása szerint azonban teljesen repülésképesnek számított.

A tragédiát követően azonnal a helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrök, a mentősök és a katonaság illetékesei is. Egy katonai és egy rendőrségi helikopter is ellenőrizte a baleset színhelyét. A katonai repülés és a légelhárítás illetékesei előbb nekiláttak a repülőgépet elhagyott másodpilóta felkutatásának, ám sajnos nem szolgálhattak jó hírrel. Az esetet követően a helyszínre sietett Aleksandar Vulin védelmi miniszter, Milan Mojsilović vezérkari főnök és Duško Žarković katonai repülési és légelhárítási vezérőrnagy is.

AZ INTENZÍV OSZTÁLYON A SÉRÜLT

A loznicai általános kórházban ápolnak egy személyt, aki égési sérülést szenvedett a gép lezuhanása következtében, erősítették meg az intézmény illetékesei. Dragana Mitrović sajtófelelős elmondta, egy 59 éves férfiről van szó, akit a sürgősségi osztályon kezelnek. Nem veszítette el az eszméletét, amikor beszállították. Elsősorban a fején, mellkasán és kezén keletkeztek égési sérülések.

A helybeliek arról számoltak be, hogy a gép a falu felett repült, egy pillanatban meglehetősen alacsonyan szállt, alig valamivel a háztetők felett. Ahogy fogalmaztak, a repülő sokáig „küszködött”, többször is megfordult, majd ezt követően lezuhant. A helyszínen hatalmas füstfelhő keletkezett.

MÉG HAT ÉVIG HASZNÁLTÁK VOLNA

A védelmi tárca azt közölte, hogy a rendes ellenőrzés során pénteken reggel megvizsgálták a szóban forgó gépet is, mindent rendben találtak és alkalmasnak nyilvánították a repülésre. A Tango six repülési portál értesülései szerint a gép 2016-ban nagyjavításon esett át a Moma Stanojlović Intézetben, majd két éven át senki sem használta. Az idén májusban szállt fel újra a hosszú szünetet követően. Mint azt a portál megtudta, 2026-ig kellett volna használatban maradnia. Ezt a kétüléses MiG–21UM gépet még 1986-ban szerezte be Jugoszlávia hadserege.

MIT KERESETT A FLOTTÁBAN?

Aleksandar Radić katonai elemző szerint egyáltalán nem világos, miért állították ismét használatba a szóban forgó régi vadászgépet. Megítélése szerint Szerbiában egy teljesen elhibázott kép alakult ki azzal kapcsolatban, hogy minden rendelkezésre álló felszerelést használni kell, még ha nem is felel meg bizonyos követelményeknek. Radić értesülései szerint a gépet még 2010-ben elszállították nagyjavításra, s a gép ott is maradt hat teljes éven keresztül. Ez eleve furcsa, közölte, mert a katonai gépek javítása nem szokott néhány hónapnál hosszabb ideig tartani. Tudomása szerint 2018 májusában megkísérelték használni a MiG–21-est, de ismét leszállították a földre, miután bebizonyosodott, hogy további műszaki javításokra lenne szüksége. Az idén május 7-én jutott vissza újra a flottába, ismertette az elemző.

AZ UTOLSÓ MIG–21

A szóban forgó vadászgép a Szerbiai Katonaság utolsó MiG–21-ese volt. Jugoszlávia összesen 261 ilyen gépet szerzett be, a szóban forgót, mint említettük, 1986-ban, és a 16185-ös sorozatszámmal látták el.