2024. április 24., szerda

Tolóablak helyett online ügyintézést

A geodéziai-kataszteri információs rendszer használatára szólítanak fel

A Köztársasági Geodéziai Intézet (Republički Geodetski Zavod) felszólította a közjegyzőket, a geodéziai szervezeteket és egyéb intézményeket, amelyek használják az ingatlan-nyilvántartás adatait, hogy a munka hatékonysága és a polgárok érdekében használják a közvetlen belépést a geodéziai-kataszteri információs rendszerbe. Mint ismeretes, a rendszer ingyenes, az ügyintézés pedig gyorsabb és hatékonyabb – írja a Novosti.

Az intézetben azt állítják, hogy a közjegyzők nem élnek kellőképp a lehetőséggel, amely július 7-e óta használható. Ekkor lépett életbe az ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lapok és a geodéziai-kataszteri információs rendszer vizekre vonatkozó kivonatai kiadásáról szóló rendelet. Azóta körülbelül felére csökkent a tolóablakoknál közvetlenül beadott keresletek száma, de lehetne jóval nagyobb.

– A közjegyzők egyetlen kattintással kiadhatják a az ingatlanlapot, mégpedig ingyenesen minden ügyben, amelyet a polgárok a közjegyzőnél bonyolítanak le – állapítják meg a geodéziai intézet munkatársai, miközben a geodéziai-kataszteri információs rendszer használatára szólítanak fel.