2024. április 25., csütörtök

Kicsit lassúbb a képzeletnél

A gyorsvasutak befejezése után száguldanak a vonatok
(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Az utak helyreállítása olyan komoly infrastrukturális beruházás, amire évek óta várnak a szerbiai polgárok. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter csütörtökön délelőtt a Prva televíziónak adott nyilatkozatában beszélt erről a témáról, vagyis a vasútvonal felújításának kedvező hatásairól. A Belgrád–Újvidék szakaszra váltott jegy ára nem emelkedik jelentősen, az utazás minősége javul, az erre szánt idő pedig csökkenni fog. 

– Az utas felül a vonatra, elolvas 2-3 üzenetet, és máris Újvidékre ért – mondta a miniszter. 

Az előzetes tervek szerint a gyorsvasút ezen szakasza már 2021 novemberétől használatban lesz. A vonatok 200 km/h sebességgel közlekednek majd. A Stara Pazova–Újvidék szakasz rekonstrukciós munkálatai 580 millió dollárba kerülnek, a Belgrád–Újvidék szakasz felújítása pedig 850 millió dollárba. 

A Čortanovci közlekedési alagút és felüljáró kiépítése a Belgrád–Budapest gyorsvasút projektum része. A Čortanovci alagút hossza 2242 méter, nyomvonala összetett geológiai-bányászati részen halad át a nedves talajban, s ez nehezíti a munkálatok végzését. A föld alatti közlekedési átjáró északi vége a Fruška gora Nemzeti Park földcsuszamlástól veszélyeztetett területén éri el a felszínt. A Čortanovci közlekedési projektum kiépítése 2017 augusztusában kezdődött el, az építéséhez szükséges anyagi keretet az Oroszországi Föderáció hitele szolgáltatja. 

A miniszter arról is beszélt a televíziónak, hogy több más projekt is esedékes az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) segítségével. 

– Tárgyalások folynak Szerbia és Bosznia-Hercegovina vasútvonal kiépítéséről is, az autóút meghosszabbításáról Románia irányába, valamint a Zombor–Kikinda gyorsforgalmi útról, amely lehetővé tenné a Magyarország és Románia közötti jobb közlekedési feltételeket is – jelentett ki Mihajlović. 

A miniszter elmondása alapján már elkezdődtek a tervek a szükséges projektdokumentumok kidolgozásához. Ugyanakkor az Air Serbiát illető segélyekkel kapcsolatban elmondta, hogy a légitársaság egyelőre nem kapott állami támogatást, de hamarosan erre is sor kerül.