2024. április 19., péntek

Iszaptalanítják a Krivaja medrét

A Krivaja patak medrének iszaptalanítása a tervezett ütemben lezajlott Topolyán, a város területén, ezenkívül Bajsán és Felsőroglaticán is befejeződött a tervezett szakaszok megtisztítása. A topolyai község területén így az idén eddig már mintegy 16 kilométer hosszú szakaszon végezték el ezt a munkálatot, melyet bizonyos időközönként újra el kell végezni, hogy a folyómederben a víz gyorsabban le tudjon folyni, ne iszaposodjon és mocsarasodjon el a terep.

Az önkormányzat illetékeseitől kapott információk szerint a végéhez közeledik Topolyán a Krivaja patak medrének tisztítása. Az eliszaposodott és náddal benőtt folyómeder kitisztítására elsősorban azért van szükség, hogy csapadékos időjárás esetén a víz zavartalanul el tudjon folyni. A kivitelező, a DTD Észak-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat munkagépei a laktanya és a töltőállomás közötti szakaszon fejezték be a folyómeder kotrását, és már csak egy rövid rész maradt.

Az iszaptalanítás, nádkaszálás és cserjeirtás azonban nemcsak ezen a részen, hanem a község más pontjain és a Bácsér, illetve a Krivaja mellékágain, összesen több mint 16 km-es szakaszon valósult meg Topolya, Bajsa és Felsőroglatica kataszteri községek területén. A munkálatok értéke mintegy 12 millió dinár, amit Topolya község önkormányzata és a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság közösen biztosított, 50-50 százalékos részesedéssel. A Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Vállalat megrendelésére a kivitelező a DTD Észak-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat. A meder tisztításának és karbantartásának munkálatai a tervek szerint jövőre is folytatódnak.