2024. március 29., péntek

Régészet társasjátékkal

A Svetozar Marković Gimnáziumban tartott műhelymunkát a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet

Az Európai Örökség Napjai 2020 elnevezésű nemzetközi program keretében a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának régészhallgatói klubjával együttműködve szerdán műhelymunkát tartott a Svetozar Marković Gimnáziumban – olvasható a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A műhelymunka során egy régészetről szóló társasjátékot mutattak be a gimnázium tanulóinak. A foglalkozást Ana Gavrilović régész, a társasjáték szerzője és Duška Radosavljević régészhallgató vezette. A társasjáték segítségével a diákok megismerkedhettek a Szerbia területén lévő legjelentősebb régészeti lelőhelyekkel, a paleolitikumtól egészen a középkor végéig. A játék során 40 kérdés segítségével összesen 18 lelőhellyel ismerkedhetnek meg a játékosok.

Az Európai Örökség Napjai 2020 elnevezésű program szeptember 16-án kezdődött, és október 17-ig fog tartani. Az esemény fő célja rávilágítani az oktatás szerepére a kulturális örökség megőrzésében. A program keretében számos színes rendezvényt tartanak Szabadkán kívül Belgrádban, Pirotban, Leskovacon, Újvidéken, Smederevóban, Bácson, Prokupljéban, Knjaževacon és Kladovón. A programot a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma támogatja.